Statele membre ale UE din estul continentului se retrag din două bănci controlate de Kremlin. Ungaria rămâne membră a uneia dintre acestea

Autor: Catalina Apostoiu 06.02.2023

Imediat după ce Rusia a inva­dat Ucraina, ministerul ceh de finan­ţe a iniţiat o declaraţie comună a Cehiei, Bulgariei, Poloniei, Româ­niei şi Slovaciei privind intenţia acestora de părăsi băncile IBEC şi IIB, instituţii controlate de Moscova.

IBEC şi IIB, ultima relocându-şi sediul în capitala ungară Budapesta din Moscova în 2019, au fost create de Uniunea Sovietică pentru a faci­lita co­merţul şi investiţiile în blocul comu­nist. Acestea au continuat să opereze după destrămarea Uniunii Sovietice.

IIB acordă credite companiilor din statele membre. În 2021, aceasta a realizat un profit de 7,9 milioane de euro, în creştere cu 8%, având active de 1,8 miliarde de euro, cu 20% mai mult. IBEC oferă susţinere ţintită pentru operaţiuni de export şi import în ţările membre ale băncii. Activele acesteia se ridicau la 749 milioane de euro în septembrie 2021.

Statele membre ale IIB erau Bulgaria, Cuba, Cehia, Ungaria, Mon­golia, România, Rusia, Slovacia şi Vietnam. Polonia a părăsit banca în anul 2000. IBEC avea drept ţări membre Bul­garia, Cehia, Mongolia, Polonia, România, Rusia, Slovacia şi Vietnam.

Împreună cu Cehia, Slovacia şi Polonia au ieşit din ambele instituţii la sfârşitul lunii ianuarie 2023, în timp ce România îşi va retrage statutul de membru în iunie 2023. Bulgaria este în curs de finalizare a procedurilor interne, fiind aşteptată să-şi încheie participarea în decursul acestui an.

Potrivit ministerului ceh de fi­nanţe, nu a existat un interes sem­ni­ficativ din partea companiilor locale legate de serviciile celor două bănci. IBEC nu a finanţat niciun proiect în Cehia vreme îndelungată. Angaja­men­tele IIB existente pentru parte­neri şi investitori din Cehia se menţin.

În Bulgaria, IBEC a susţinut cu credite proiectele Bulgartransgaz pentru construcţia Balkan Stream, ale Doverie United holding şi Eurohold Bulgaria. Ungaria rămâne singura mem­bră a IIB din rândul ţărilor est-europene.

Opoziţia ungară a cerut retra­gerea din cadrul băncii, potrivit Intellinews. Ungaria, care a rede­ve­nit membră a IIB în 2015, este acum al doilea ca mărime din rân­dul acţio­narilor băncii.

Banca este criticată frecvent de experţii occidentali în securitate ca fiind un posibil risc la adresa securităţii, în special prin prisma faptului că angajaţii acesteia din Ungaria se bucură de imunitate diplomatică.

La sfârşitul anului 2018, ministrul ungar al afacerilor externe şi comerţului Peter Szijjarto anunţa că guvernul este în negocieri pentru readerarea Ungariei la IBEC în interesul creşterii resurselor internaţionale disponibile.