Frigul brutal a lovit nord-estul SUA, spulberând recordurile de temperaturi minime. S-au înregistrat temperaturi de -78°Celsius

Autor: Dorin Oancea 05.02.2023

O combinaţie periculoasă de temperaturi scăzute record şi vânturi puternice aafectat sâmbătă nord-estul Statelor Unite, creând condiţii care pun în pericol viaţa şi provocând moartea unui copil în Massachusetts, scrie Reuters.

Mount Washington din New Hampshire a înregistrat peste noapte -78°Celsius, care pare să fie cea mai scăzută temperatură înregistrată vreodată în Statele Unite. Temperatura aerului pe vârf a ajuns la minus 44 C, cu rafale de vânt de aproape 160 de kilometri pe oră (100 de mile pe oră), potrivit Observatorului de la Mount Washington.

În Boston, unde oficialii au închis vineri sistemul public de învăţământ din cauza gerului, temperatura minimă a atins minus 23 C, doborând recordul zilei stabilit în urmă cu mai bine de un secol, a anunţat NWS. În Providence, Rhode Island, mercurul a coborât la minus 23 C, mult sub precedentul minim istoric de minus -19 C, stabilit în 1918.

Rafalele arctice care au lovit Statele Unite dinspre estul Canadei au adus minime record la Albany, New York; Augusta, Maine; Rochester, New York; şi Worcester, Massachusetts, printre alte locuri, a precizat NWS.

Biroul NWS din Caribou, Maine, a declarat că a primit rapoarte despre "cutremure de îngheţ" - cutremure care se simt ca nişte cutremure, dar care sunt cauzate de crăparea bruscă a solului din cauza frigului - precum şi despre copaci care s-au despicat, probabil din cauza sevei care a îngheţat în interiorul trunchiurilor.

Mai multe oraşe au luat măsuri de urgenţă pentru a ajuta locuitorii, inclusiv deschiderea de centre de încălzire şi desfăşurarea de acţiuni de informare pentru a se asigura că persoanele fără adăpost sunt proteja te de frigul brutal.

Multe zone de schi şi-au limitat operaţiunile din cauza temperaturilor. Staţiunea Jay Peak, din nordul Vermontului, în apropiere de graniţa canadiană, a închis complet vineri şi sâmbătă, invocând pericolul pentru personal şi schiori.

Vremea friguroasă era de aşteptat să fie de scurtă durată, temperaturile fiind prognozate să fie semnificativ mai ridicate duminică. Duminică, temperatura maximă în Boston se va apropia de 8,3 grade Celsius, a precizat NWS.