ZF Deschiderea de astăzi. Aurel Bernat, BT Asset Management: Mă uit cu un optimism moderat către 2023. Lichiditatea a revenit în piaţa obligaţiunilor în ultimele două luni, însă randamentele se vor face în continuare în zona de acţiuni

Autor: Eduard Ivanovici 07.02.2023

În plin sezon de raportări financiare la BVB, administratorul de active se aşteaptă la rezultate solide din partea companiilor energetice şi adaugă că băncile vor confirma aşteptările investitorilor.

Prin comparaţie cu 2022, anul actual se poate dovedi mai bun pentru investitorii prezenţi pe piaţa de capital, care urmăresc în continuare factori precum ritmul inflaţiei, ratele dobânzilor, piaţa bondurilor şi rezultatele finan­ciare ale companiilor listate, unul dintre principalii indicatori ai actualului mediu economic, spune Aurel Bernat, CEO al BT Asset Management, companie speciali­zată în administrarea de investiţii, membră a Grupului Financiar Banca Transilvania.

„Mă uit cu un optimism moderat către 2023 şi perioada următoare. Ne uităm cu optimism în ideea că avem mai mulţi indicatori macro care par să se stabilizeze, în primul rând inflaţia, respectiv dobânzile. Per ansamblu, cred că vom avea parte de un 2023 mai liniştit decât anul trecut. Dacă ne uităm cu moderaţie şi cu modestie în aşteptări, va fi un an bun“, consideră Aurel Bernat.

CEO-ul administratorului de fonduri mutuale a fost prezent în cadrul primei ediţii de săptămâna aceasta a ZF Deschiderea de Astăzi, emisiune ce poate fi urmărită de luni până vineri, de la 09:30, pe zf.ro şi paginile de Facebook şi YouTube ale Ziarului Financiar. Podcastul poate fi ascultat pe platforma Spotify.

„Fondurile de obligaţiuni sunt foarte mult legate de nivelul dobânzilor, iar aici mă refer la randamentul titlurilor de stat. În general, fondurile de bonduri au o încărcare mare de titluri de stat şi atunci contează foarte mult nivelul la care ne împrumutăm. Dacă mă uit la ianuarie şi decembrie, a revenit lichiditatea în piaţă, motiv pentru care şi randamentele au scăzut, iar efectul pe fondurile de obligaţiuni este exact invers: dacă randamentele scad, respectivele deţineri cresc în valoare”, continuă reprezentantul BT.

În 2022, activele BT AM au scăzut la 4,2 miliarde de lei, compania trecând însă pentru prima dată peste pragul de 100.000 de clienţi activi. Din total, cei mai mulţi sunt prezenţi în fonduri cu instrumente de venit fix, compania observând între timp o creştere a investiţiilor recurente în fondurile de acţiuni.

„Chiar dacă fondurile cu risc redus au volume şi există interes pentru ele, randamentele se vor face şi în 2023 din zona de acţiuni şi acumulare de risc, raportându-ne la companiile care aduc în continuare dividende. Aşteptăm ca rezultatele financiare (ale companiilor listate – n.r.) să ne confirme prognozele conform cărora zona energetică va avea în continuare rezultate bune, iar băncile vor confirma aşteptările investitorilor”, adaugă Aurel Bernat.

La rubrica „Fondul zilei” a fost discutat BT Energy, al doilea cel mai performant fond deschis local în 2022, cu un randament de 7,3%, potrivit datelor Asociaţiei Administratorilor de Fonduri (AAF). Fondul investeşte 50% pe bursele europene şi 50% în piaţa din Statele Unite şi realizează rebalansări la fiecare trimestru.

„Important este domeniul; în ultimii ani, ne-am confirmat că aceste patru fonduri sectoriale pe care le avem sunt de interes pentru investitori. Zona energetică a atras atât randament, cât şi investiţii. Momentan avem puţin peste 2.500 de investitori în acest fond. Minimul investiţiei iniţiale este de 15 euro.”

Indicele local BET-NG, care include companii de energie şi utilităţi, a pierdut 5% anul trecut, faţă de un declin de 10,7% pe benchmark-ul BET. Pe de altă parte, BT AM are în continuare aşteptări de la sectorul energetic, notând în acest sens faptul că tranziţia către energie verde se va realiza în primul rând prin ardere de fosili.

„În zona de energie verde, investitorii principali vor veni tot din zona producătorilor tradiţionali existenţi în piaţă. A fost un domeniu extrem de popular. Investitorilor le face plăcere să fie în acele fonduri cu care se pot asocia”, afirmă Aurel Bernat.