Urmează conferinţa ZF/ROREG. „De la idee la business inteligent cu finanţări europene“. Harta de business a Moldovei. Bacăul şi Iaşiul fac 60% din businessul din regiune

Autor: Răzvan Botea 06.02.2023

Bacăul şi Iaşiul fac 60% din cifra de afaceri din Moldova, aşa cum relevă datele preluate de ZF dintr-un raport dezvoltat de B2I app pentru platforma confidas.ro. Împreună, cele două judeţe însumează o cifră de afaceri de aproape 80 de miliarde de lei, adică  60% din businessul total al Moldovei de 130 mld. lei.

Regiunea de dezvoltare Nord-Est, care înseamnă Moldova fără Galaţi, înseamnă însă numai 6,5% din cifra de afaceri totală a României, de circa 2.000 de mld. de lei în total. Lipsa infrastructurii, mai ales a infrastructurii de transport care să lege Moldova de restul regiunilor istorice şi de vestul Europei, a făcut ca investiţiile străine să evite regiunea, aşa cum scot în evidenţă atât volumul cifrei de afaceri din regiune, cât şi datele Băncii Naţionale privind investiţiile străine directe: doar 3% din cele peste 100 de mld. de euro din investiţii străine directe au mers către Moldova. Cu toate acestea, există şi o parte plină a paharului: lipsa investiţiilor străine a lăsat loc antre­prenorilor români şi unii dintre cei mai puternici oameni de business din România provin din regiune Moldovei.