Dragoş Dragoteanu, Euroest: Fie-ti mila de Bucuresti, Nicusor Dan! Investitorii si timpul nu asteapta pe nimeni

Autor: Dragoş Dragoteanu 05.02.2023

    Scrisoare deschisa pentru o primarie inchisa... Ne-am cunoscut in anul 2014. Eram intr-un apartament dintr-o vila in Cotroceni, alaturi de vreo 10-12 ''nebuni'' cu intentii frumoase. Stateam pe jos, ca studentii, si ne dadeam cu parerea cum putem sa schimbam Capitala in bine. De atunci am avut scurte discutii individuale si cateva dezbateri in grup. Intre timp am aflat ca lumea se mai schimba, dar oamenii nu. Cel mult conjunctural sau temporar, in bine sau in rau. Tu ai ramas la fel, cu tine si convingerile tale. Unele corecte, altele gresite, ca doar nimeni nu e perfect.

    Rar mi-a fost dat sa intalnesc un om mai tenace ca tine. De la activist civic la PMB e un drum lung. Tu l-ai parcurs, cu sacrificiile necesare. Poti sa fii medic de top, profesor de premianti, jurnalist cu notorietate sau avocat celebru.... nu conteaza. A fi managerul unui oras care se doreste a deveni metropola este infinit mai important, iar resposabilitatea este coplesitoare. Experienta si capacitatea in a mobiliza zeci de oameni - directori, greu de condus - nu vin de la sine. Dupa parerea mea, performanta in meseria de baza (tu fiind un bun matematician) te poate ajuta doar limitat, pe zone conexe. 

    Ca om de afaceri de peste 30 de ani, in timp, am cunoscut multi bugetari care lucreaza in conducerea primariilor din Bucuresti si pot sa afirm ca unii sunt profesionisti desavarsiti. Cunosc administratie publica si...punct. Niciodata, pentru nicio lucrare, nimeni nu mi-a cerut spaga si nici nu am oferit. Exista multi bugetari onesti, demni si foarte corecti profesional. Daca ai avea curiozitatea sa asculti oamenii din subordinea ta, cum vad managementul practicat de tine, ai intelege unde gresesti. Ma tem ca pentru tine cuvantul ''echipa'' nu exista. Din propria-mi experienta de manager pot sa-ti spun ca, uneori, colaboratorii sunt mai buni decat sefu' si merita sa le urmezi sfaturile. Nu poti sa faci performanta singur, cu atat mai mult intr-un oras care are traume comuniste in infrastructura, urbanism, planificare si dezvoltare, etc.

    Poate ca, in mintea ta, tot ce faci crezi ca este perfect. Sau cel putin normal. Din cate mi-am dat seama, daca te-am ''citit'' bine, nu-ti reprosezi nimic. Niciodata! As paria ca parerile altora, chiar si a celor avizati profesional sau apropiati, nu iti sunt opozabile. Asa te vad eu luand decizii. Numai de capul tau. Unilateral. Si, stii care-i culmea? Chiar te inteleg, pana la un punct. De ce? Cativa norocosi care erau intamplator prin preajma ta au ajuns europarlamentari, deputati sau senatori. Acum sunt ''vedete'' politice, fara nicio realizare individuala. Spun toate astea in cunostinta de cauza, ca fost membru USR. Fostii colegi ONG-isti, care au ramas in preajma ta, nu isi permit sa-ti spuna direct despre frustrarea pe care o simt investitorii de buna credinta cu care ei au tangenta. Nu sunt purtatorul de cuvant al nimanui! Scriu despre ceea ce vad, aud si simt la colegii antreprenori, care au realizari importante in mediul privat. Afaceri legale!

    Unde cred ca gresesti? Nicusor, in orasul asta nu exista numai dezvoltatori infractori. Nu e normal sa bagi toti investitorii in aceeasi oala si sa privezi orasul de investitii care pot schimba fata anumitor zone. Ai nevoie de bani la Primarie si asta nu ai inteles inca. Niciodata, PMB nu a fost mai putin transparenta ca acum.

    Bucurestiul este orasul tuturor. Al celor care traiesc aici, care te-au votat sau nu. Inclusiv al celor care-l tranziteaza sau sunt turisti pentru cateva zile. Tu ai fost ales sa il conduci. Daca ONG-ul ''Salvati Bucurestiul'' a fost trambulina ta de a ajunge primar, acum consider ca nu mai este cazul sa ramai ''one man show'', cum erai pe vremuri, ca activist civic, in propriul ONG. Daca n-ai avut timp de ''mici'' detalii, de cand ai preluat mandatul, investitiile in Bucuresti au scazut dramatic. Contributia Capitalei la PIB-ul national a fost din ce in ce mai mica. Daca politica administrativa pe care o duci va continua tot asa, investitorii care au ales alte destinatii nu au de ce sa se mai intoarca. Timpul nu sta in loc pentru nimeni si nici investitorii!

     Antreprenorii autohtoni seriosi, care au virat anual milioane de euro in visteria statului (o parte a ajuns si in bugetul Capitalei) au plecat din oras sau si-au pierdut ambitia de a mai face ceva serios in viitor. Multi nici macar nu primesc raspunsuri la petitii, daramite sa fie primiti in audienta pentru a-si sustine cauza legala. Ti se pare normal sa ceara drepturi legale si sa fie tratati cu dosul? Au existat si ''cocalari'' imobiliari care si-au batut joc de vecini sau de o anumita zona. Cinste tie ca ai luptat pentru multe abuzuri si ilegalitati ale unor asa-zisi dezvoltatori din acest domeniu. Ca Primar General, trebuie sa intelegi ca un oras blocat nu are viitor si nu poate evolua. E ca si cum astepti ca un copil sa se dezvolte sanatos si sa devina un adolescent frumos doar cu apa si aer. Banii sunt motorul economiei. Asta nu s-a predat la matematica!

    Bucurestiul este in competitie directa cu alte mari orase europene. Nu suntem de neinlocuit dpdv investitional. Sunt convins ca muncesti ca nebunu', asa cum te stiu. Nu am niciun dubiu ca iei si decizii utile pentru bucuresteni. Dar, are sens sa-ti bati joc de oamenii care respecta legile si sa incurajezi si pe altii sa ti se alature? Am fost recent in New York si m-am gandit la tine. Uite las aici o poza cu urbanismul dintr-o adevarata metropola. Gandeste-te cum ar fi fost ca primarul sa blocheze investitorii importanti si acestia sa fuga vazand cu ochii. 

    Poza e reala, nu e SF! Oare, esti mai priceput decat new-york-ezii la urbanism si dezvoltare urbana? Oare, cine a dat autorizatiile de construire in NY a fost batut in cap, corupt sau prost? Oare, metropola aia s-a dezvoltat cu PUZ-uri blocate si cu sute de procese in instanta? Oare, investitorii, dezvoltatorii sau constructorii din NY sunt tratati ca niste infractori? La asta m-am gandit atunci cand analizam uimit cum arata orasul care atrage anual peste 65 de milioane de vizitatori. Turistii straini, care ajung in Bucuresti, nu prea calca prin Parcul Cismigiu si bine fac. Nicusor, parcul asta este in fata ta! Il vezi din birou. Iti place cum arata? Daca vrei sa iei „pulsul” orasului, mergi pe strada din cand in cand si te vei convinge.

    Nu-ti cer sa ne infratim cu New York-ul, dar, fie-ti mila de Bucuresti! Nu-l lasa sa se scufunde in anonimat, in zona subdezvoltarii, a neatragerii de investitii si de turisti straini, din motive banuite doar de tine si sustinute frenetic de cativa ''fani''. Cunosti legile urbanismului, dar le-ai interpretat numai dupa viziunea ta. Din pacate, uneori, punctul tau de vedere poate deveni un abuz, care aduce mari prejudicii celui mai important oras din Romania. Viteza melcului cu care se schimba lucrurile lasa Bucurestiul in urma altor orase mari. Ce ai facut pana sa ajungi primar a fost ceva deosebit, dar daca vei continua sa confunzi PMB cu un ONG, risti ca munca ta sa ramana fara rezultate. Si ar fi mare pacat!...

 

Dragos Dragoteanu, Certified International Property Specialist Persoana neimplicata in politica