Schimburile comerciale între Germania şi România au crescut în 2022 cu 14%, la 37,5 mld.euro: importurile din România au crescut cu aproape 20%, dar rămân valoric peste exporturile Germaniei în România

Autor: Roxana Rosu 06.02.2023

Schimburile comerciale între Germania şi România se menţin pe o linie ascendentă şi au ajuns în 2022 la 37,5 mld. Euro, în creştere cu 14%, potrivit AHK România pe baza datelor de la Biroul Federal de Statistică al Germaniei, Destatis.

Importurile din România au însumat 17,5 mld. euro(+19,6%), în timp ce exporturile Germaniei către România au atins suma de 20 mld. euro (+9,2%).

„Deşi anul trecut a fost unul foarte solicitant din punct de vedere economic, companiile au reuşit să îşi demonstreze rezilienţa, în ciuda crizei energetice, a creşterii preţurilor la produsele intermediare la materiile prime, în ciuda problemelor din lanţul de aprovizionare şi a riscurilor geopolitice crescute”, spune Sebastian Metz, Director general şi membru în Consiliul Director al AHK România.

Germania rămâne pe locul 1 în clasamentul partenerilor comerciali ai României, iar România pe locul 21 în topul partenerilor comerciali ai Germaniei, potrivit Destatis.

” Cu un volum al schimburilor comerciale care se apropie de 40 mld. EUR, comerţul bilateral între Germania şi România a atins în anul aniversar al AHK România o nouă dimensiune. Suntem foarte mulţumiţi de această evoluţie şi dorim să promovăm în continuare această poveste de succes bilaterală. Prin poziţia sa geografică, România oferă condiţii foarte bune în acest sens”.

AHK România este reprezentanţa oficială a economiei germane. Înfiinţată în 2002, AHK numără peste 560 de firme-membre şi oferă companiilor o platformă importantă pentru networking, schimb de informaţii şi experienţe.

De la 1 ianuarie 2020, în cadrul AHK România funcţionează şi Centrul de competenţă pentru Republica Moldova.