Grupul financiar austriac Erste, care deţine BCR, a revizuit în jos prognoza privind rata inflaţiei din România la finele anului 2023, la 8%, de la 8,7% cât estima anterior. Cursul estimat este de 5,05 lei/euro la finele lui 2023

Autor: Roxana Rosu 06.02.2023

Grupul financiar austriac Erste a revizuit în jos prognoza privind rata inflaţiei din România la finele anului 2023, la 8%, de la 8,7% cât estima anterior, după ce a atins nivelul maxim de 16,8% în noiembrie 2022, marcând cea mai rapidă creştere din ultimii 20 de ani.

În opinia analiştilor Erste, presiunile inflaţioniste se vor tempera după primul trimestru din acest an, ca urmare a efectului de bază pozitiv din energie.

De asemenea, BNR va menţine probabil dobânda de politică monetară la 7% pe parcursul acestui an.

Totuşi, analiştii Erste atrag atenţia că incertitudinile legate de prognoză rămân ridicate pe termen scurt şi depinde de evoluţia economiei locale şi europene, în timp ce războiul din Ucraina şi deschiderea Chinei ar putea avea un impact puternic asupra preţului mărfurilor. 

Reducerea estimărilor legate de inflaţia din România se bazează în primul rând pe plafonarea preţurilor la energie în următorii doi ani şi aşteptările legate de preţul mărfurilor.

În ceea ce priveşte cursul valutar, Erste estimează 5,05 lei/euro la finele lui 2023.