Dorel Niţă, ValorEasy: Anul 2022 a adus livrări record de noi locuinţe, însă vânzările începsă scadă în ţară şi doar Bucureştiul a urcat. Braşovul, Clujul şi Timişoara au înregistrat scăderi ale vânzărilor de locuinţe în 2022, Clujul fiind şi cel mai puternic lovit, cu un declin de 20%

Autor: Bogdan Alecu 07.02.2023

Bucureştiul, chiar şi cu mai puţine autorizaţii, a punctat un avans de 11% anul trecut, la 57.600 de locuinţe.

Dezvoltatorii au apăsat puternic pedala de acceleraţie în ultimii ani, pentru a se pentru a acoperi cererea în creştere, de la segmentele de piaţă cu locuinţe ieftine şi până la produsele premium. În acest context, 2022 este al doilea an consecutiv cu livrări record de peste 70.000 de locuinţe noi, Bucureştiul fiind principalul motor de creştere.

„În actualele condiţii, poate veni un punct de cotitură în care, după finalizarea mai multor con­strucţii, în condiţiile contracţiei cererii, va duce la scăderea vân­zărilor şi creşterea gradului de neocupare. Scăderea accesibili­tă­ţii este principala cauză a contracţiei cererii şi a preţurilor din a doua parte a anului trecut“, explică Dorel Niţă, coordonator ValorEasy, platformă destinată evaluatorilor din imobiliare.