Anomaliile din sănătate. Cancerul de sân reprezintă principala cauză de mortalitate la femei, iar la cancerul de col uterin suntem pe primul loc în UE, dar la screening suntem codaşi. Doar 3 femei din 100 au beneficiat de analize în programul naţional

Autor: Mirabela Tiron 11.02.2023

contract cu Casa“ sau „nu sunt fonduri pe bilet“? Între 450 şi 825 de lei costă o mamografie la privat iar pe bilet de trimitere „nu avem contract cu Casa“ sau „nu sunt fonduri“ Doar 3,4% dintre femei (cu vârsta între 25 şi 64 de ani) au beneficiat de screening în cadrul programului naţional în 2020, potrivit datelor de la Statistică.


România este pe ultimul loc în UE la screeningul prin mamografie, o investigaţie de bază, deşi cancerul de sân reprezintă în România principala cauză de mortalitate de cancer la femei, arată datele publice. Mai mult, suntem pe primul loc în UE la mortalitatea pe cancerul de col uterin, dar doar 3,4% din femei cu vârsta între 25 şi 64 de ani au beneficiat de screening în cadrul programului naţional în 2020, potrivit datelor de la Statistică.

Casa Naţională de Sănătate nu a transmis câte teste Papanicolau sau mamografii s-au decontat anul trecut. Nici Ministerul Sănătăţii nu a răspuns solicitării ZF cu privire la investiga­ţiile pentru screeningul acestor afec­ţiuni.

Paradoxal însă, prevenţia a deve­nit cuvântul pe care atât autorităţile cât şi operatorii privaţi îl folosesc tot mai des când vine vorba de sănătatea publică dar în realitate nimeni nu spu­ne cum facem prevenţia când pentru investigaţiile de bază genito-mamare de exemplu o femeie trebuie să scoată din buzunar chiar şi echivalentul unui salariu minim pe economie.