Toţi banii pe verde: câţi bani au la dispoziţie investitorii în eoliene şi solare şi cât de greu se obţin fondurile pentru proiectele de care are nevoie România? Aflaţi la ZF Power Summit 2023, 21-23 februarie

Autor: Roxana Petrescu 07.02.2023

Contracte pe termen lung, contracte pentru diferenţă, fonduri europene, bănci, toate acestea fac parte din ecuaţia finanţării proiectelor de energie verde de care România are nevoie, dar dincolo de discuţii, câţi intră în mod real în buzunarele investorilor pentru a fi transformaţi în eoliene sau solare? Care sunt piedicile privind finanţarea proiectelor de producţie a energiei de care România are nevoie? Care sunt piedicile? Cum trecem de ele pentru a nu mai vorbi despre potenţial, ci despre bani în economie şi investiţii concrete? Cum au schimbat scumpirile masive din ultimul an atractivitatea investiţiilor în proiecte de energie verde?

Unii dintre cei mai buni specialişti din domeniu vin la ZF Power Summit 2023 pentru a vedea cât de greu este accesul la finanţare pentru cei care pariază pe al doilea val de energie ver­de din România. Ciprian Glodeanu, founding partner, 4P Renewables, Roxana Mircea, managing partner, REI Finance, Cătălin Cepişca, senior director, Energy, Metals and Utilities Department, Raiffeisen Bank, Radu Voinescu, managing partner, Sol Asso­ciates, Cosmin Stăvaru, partner, Bondoc şi Asociaţii şi Radu Mustaţă, sales director, Marsh & McLennan Companies, vor analiza într-un panel dedicat finanţării proiectelor de energie verde ce a făcut România bine până acum şi ce trebuie îmbunătăţit rapid.

ZF Power Summit, evenimentul de referinţă al Ziarului Financiar de­dicat în exclusivitate sectorului ener­getic, ajunge în 2023 la cea de-a 12-a ediţie, contextul actual fiind cel mai puternic motiv pentru a transforma dezbaterile într-o platformă de co­municare regională cu impact la nivel european.

Evenimentul va avea loc în peri­oa­da 21-23 februarie în Bucureşti, ZF Power Summit asumându-şi în 2023 obiectivul de a aduce la masa discuţiilor factori de decizie, lideri de business, experţi, finanţatori şi inovatori locali, regionali şi europeni. Tema acestei ediţii este: România, regiunea, Uniunea: direcţii de investiţii şi proiecte strategice regionale care vor redefini sectorul energetic european.

Pentru a răspunde celor mai fierbinţi întrebări din do­meniul energetic, anul acesta ZF a extins invitaţia către autorităţi şi jucători regionali, structurând evenimentul pe trei zile, fiecare cu o tematică diferită.

Astfel, ziua 1, 21 februarie, este dedicată regiunii şi înţelegerii pro­iectelor care pot contribui la stabili­tatea energetică a blocului european. A doua zi, 22 februarie, este în tota­litate dedicată energiei verzi şi prosu­matorilor, iar ultima zi a ZF Power Summit, 23 februarie, aduce în prim-plan tema revoluţiei industriale gene­rată de tranziţia energetică, oportu­nităţile pentru România, dar şi riscu­rile care vin odată cu această trans­formare istorică.

ZF Power Summit 2023, 21-23 Februarie, Bucureşti. Trei zile. Totul despre energie.