Când se reiau proiectele? Eolienele au încins liniile de export de energie ale României, dar investiţiile sunt îngheţate de 10 ani

Autor: Roxana Petrescu 07.02.2023

Duminică şi luni au fost zile de graţie pentru energia eoliană în România, aceasta fiind forţa dominantă în mixul energetic local.

Tot turbinele au încins liniile de export de energie, cantităţile fiind la maximul suportat de sistem. Impactul în preţ a fost de asemenea vizibil.

Ieri, în jurul prânzului, peste 28% din energia din România era generată de turbinele eoliene din 3.000 MW instalaţi, peste 2.650 MW injectând energie în reţea. Acest lucru s-a văzut mai departe în preţul energiei, care pentru ziua de ieri ajunsese la 800 lei/MWh, mult sub pragul maxim de 1.300 lei/MWh setat de guvern pentru toţi consumatorii de energie din România.

Totodată, duminică noaptea, când consumul a scăzut, România, pe fondul condiţiilor favorabile producţiei de energie eoliene, a exportat în unele intervale orare 3.000 MW, aproape de limita maximă a capacităţii de import-export pe care o deţine în acest moment România.

Pe plan local, investiţiile în eoliene sunt complet blocate de un deceniu, dar potrivit datelor Transelectrica centralizate de ZF primele proiecte noi ar putea fi conectate la reţea începând cu 2024. Strict din proiectele care au obţinut contractele tehnice de racordare la reţea în perioada 2021-2022, rezultă o capacitate nouă de circa 300 MW eoliene care ar urma să intre în funcţiune la finalul anului 2024. Apoi, proiectele eoliene cu contractele de racordare obţinute în perioada 2021-2022 ar trebui să fie legate la reţea gradual, până în 2027.