ZF Power Summit 2023, 21-23 februarie. Clubul prosumatorilor a ajuns anul trecut la circa 45.000 de membri după investiţii de 200 de milioane de euro. Câţi prosumatori vor fi la finalul acestui an şi care sunt piedicile?

Autor: Roxana Petrescu 08.02.2023

Investiţiile în proiecte de producere a energiei făcute de micii consumatori, care au ajuns anul trecut la un număr de 45.000 de prosumatori, se ridică la circa 200 de milioane de euro, iar tendinţa va continua. Astfel, la finalul acestui an nu este exclus ca numărul prosumatorilor să ajungă la circa 100.000 de mici consumatori-producători de energie, acesta fiind unul dintre fenomenele majore vizibile pe piaţa locală a energiei.

Care sunt banii disponibili pentru susţinerea acestor investiţii? Care sunt piedicile care încă îi ţin pe mulţi pe margine? Cum schimbă micii prosumatori sistemele energetice la nivel naţional şi european? Cât la sută din populaţie şi din companii îşi vor produce la finalul acestei decade singure energia? Ce înseamnă acest lucru pentru sistemul de producţie naţional sau pentru cel de distribuţie?

Eugen Butoarcă, CEO, Distribuţie Oltenia, compania cu cei mai mulţi prosumatori din România, Claudiu Butacu, preşedinte EFdeN, Sebastian Staicu, head of sustainable financing, BCR sau Andrei Ivan, managing director, 4ENVIGO participă la ZF Power Summit 2023 într-un panel dedicat în totalitate prosumatorilor, înţelegerii fenomenului, a impactului acestuia şi a oportunităţilor de dezvoltare. 

ZF Power Summit, evenimentul de referinţă al Ziarului Financiar dedicat în exclusivitate sectorului energetic, ajunge în 2023 la cea de-a 12-a ediţie, contextul actual fiind cel mai puternic motiv pentru a transforma dezbaterile într-o platformă de comunicare regională cu impact la nivel european.

Evenimentul va avea loc în perioada 21-23 februarie în Bucureşti, ZF Power Summit asumându-şi în 2023 obiectivul de a aduce la masa discuţiilor factori de decizie, lideri de business, experţi, finanţatori şi inovatori locali, regionali şi europeni. Tema acestei ediţii este: România, regiunea, Uniunea: direcţii de investiţii şi proiecte strategice regionale care vor redefini sectorul energetic european.

Pentru a răspunde celor mai fierbinţi întrebări din domeniul energetic, anul acesta ZF a extins invitaţia către autorităţi şi jucători regionali, structurând evenimentul pe trei zile, fiecare cu o tematică diferită.

Astfel, prima zi, 21 februarie, este dedicată regiunii şi înţelegerii proiectelor care pot contribui la stabilitatea energetică a blocului european. A doua zi, 22 februarie, este în totalitate dedicată energiei verzi şi prosumatorilor, iar ultima zi a ZF Power Summit, 23 februarie, aduce în prim-plan tema revoluţiei industriale generată de tranziţia energetică, oportunităţile pentru România, dar şi riscurile care vin odată cu această transformare istorică.