Pagina verde. EDUboost, un proiect de mediu adresat copiilor şi început în online, va ajunge la 40 de clase din Bucureşti în cadrul programului „Săptămâna verde“ din acest an

Autor: Alina-Elena Vasiliu 08.02.2023

  EDUboost se adresează, în general, copiilor între clasa a treia şi a şasea, podcasturile fiind ascultate mai ales de învăţători, care le recomandă ulterior copiilor.

EDUboost, un proiect început în online care abordează probleme legate de mediu într-un limbaj accesibil copiilor, va ajunge, în următoarele săptămâni, la aproximativ 40 de clase din Bucureşti, ca parte a programului naţional „Săptămâna verde“.

Proiectul EDUboost există de trei ani. Andra Cărbunaru şi Măriuca Mihăilescu, iniţiatoarele acestui proiect, care funcţionează sub umbrela „A fost odată“, merg frecvent în şcoli, unde le vorbesc copiilor despre mediu, adiacent podcasturilor pe care le postează online şi care abordează aceeaşi temă.

„Avem 24 de episoade, cele mai multe având legătură cu sustenabilitatea, care nu include doar poluare sau reciclare, ci şi teme precum respectul pentru comunitate şi pentru cei din jur. Am vrut să explicăm, pe înţelesul copiilor, teme care par complicate“, spune Andra Cărbunaru. EDUboost se adresează, în general, copiilor între clasa a treia şi a şasea, podcasturile fiind ascultate mai ales de învăţători, care le recomandă ulterior copiilor. „Vorbim deja cu Ministerul Educaţiei pentru a omologa această secţiune, astfel încât să fie recomandată mai departe şi să ajungem în cât mai multe şcoli din ţară. Am organizat şi ateliere online, în perioada pandemiei, dar şi ateliere fizice ulterior, aşa cum facem şi în «Săptămâna verde».“ În pandemie, Andra Cărbunaru şi Măriuca Mihăilescu au colaborat cu peste 30 de şcoli din România, iar în format fizic au mers apoi în peste 20 de şcoli. Celor două coordonatoare li se alătură şi colaboratori, în funcţie de nevoile care apar pentru noi podcasturi sau workshopuri în format fizic. „Avem un parteneriat cu Inspectoratul Şcolar din Bucureşti, care ne recomandă şi ne ajută să mergem în şcoli. Trei sferturi dintre ateliere sunt gratuite, pentru că noi primim sponsorizări, aşa că nu cerem bani şcolilor.“

Pentru „Săptămâna verde“ din acest an, temele au fost alese în funcţie de interacţiunile de până acum cu copiii, dar şi în urma discuţiilor cu părinţi sau învăţători. La ateliere – a căror durată este de o oră, copiii vor deveni parte din jocuri individuale şi de echipă, jocuri care implică simţurile, jocuri de mişcare, adaptate în funcţie de grupa de vârstă. Printre temele podcasturilor disponibile online, se regăsesc oraşul verde, pădurile urbane, parcurile, încălzirea globală şi altele. Mai departe, planurile de creştere pentru EDUboost presupun extinderea dincolo de graniţele României.

„Anul trecut am câştigat un proiect european şi deja am început să lucrăm cu nişte şcoli din Grecia şi din Spania. Dorinţa noastră an de an este însă să ajungem şi în cât mai multe şcoli din România“, spune Andra Cărbunaru.

Potrivit structurii anului şcolar 2022-2023, disponibile pe site-ul Ministerului Educaţiei, programul naţional „Săptămâna verde“ se desfăşoară în perioada 27 februarie – 16 iunie 2023, în intervale de câte cinci zile consecutive lucrătoare, a căror planificare rămâne la decizia unităţii de învăţământ.

Proiectul „A fost odată“, început în urmă cu câţiva ani de Măriuca Mihăilescu şi Andra Cărbunaru, este de fapt o platformă de poveşti reinterpretată pentru copii, care cuprinde poveşti din toată lumea, teste cu întrebări, cu extinderea ulterioară către zona educaţională.