Încă o mare piaţă imobiliară dă în clocot: „Nu avem destule case. Trebuie să construim mai mult şi ar fi trebuit să ne apucăm mai devreme”

Autor: Valeriu Dănilă 12.02.2023

Australia se luptă cu o criză a ofertei de locuinţe determinată de eşecul guvernului de a anticipa o creştere rapidă a populaţiei, a declarat Property Council of Australia, informaţie citată de Bloomberg.

Peste 80% dintre australienii chestionaţi spun că există o criză a locuinţelor la preţuri accesibile în zona lor şi peste jumătate dintre cei care închiriază declară că se simt prinşi cu puţine opţiuni alternative, a arătat grupul de lobby într-un raport publicat miercuri.

Studiul subliniază provocarea pentru guvernul laburist, deoarece lipsa de locuinţe determină o creştere a chiriei, exacerbând presiunile existente ale costului vieţii. Creşterea ratelor dobânzilor şi scăderea preţurilor proprietăţilor vor descuraja şi mai mult dezvoltatorii să continue proiecte noi.

Între timp, cererea va creşte şi mai mult pe măsură ce studenţii internaţionali se întorc la studii, iar ritmul imigraţiei revine la nivelurile de dinainte de pandemie.

„Trebuie să schimbăm lucrurile”, a spus Mike Zorbas, directorul executiv al Property Council of Australia. „Fie că este vorba de locuinţe proprii, închiriate sau sociale, trebuie să oferim mai multe oportunităţi de a produce altele noi şi să creem mai multe opţiuni.”

„Nu avem destule case. Trebuie să construim mai mult şi ar fi trebuit să ne apucăm mai devreme.”

„Ambiţia comună de a construi un milion de case noi va necesita schimbări semnificative şi căutăm modalităţi prin care ne putem asigura că fiecare structură guvernamentală îşi face partea ei.”