Tranzacţiile de la bursa de valori din Turcia, suspendate pentru prima dată în ultimii 24 de ani: 35 de miliarde de dolari au fost evaporaţi din capitalizarea companiilor listate

Autor: Eduard Ivanovici 08.02.2023

Bursa de valori din Istanbul a oprit tranzacţiile pentru prima oară în ultimii 24 de ani, în urma unui val de vânzări care a şters 35 de miliarde de dolari din valoarea de piaţă a companiilor incluse în indicele de referinţă, potrivit Bloomberg.

Reacţiile investitorilor au venit în urma celor două cutremure care au omorât până la ora redactării ştirii aproximativ 10.000 de oameni.

„Bursa a decis să suspende tranzacţionarea pe pieţele de acţiuni, contracte futures şi opţiuni”, a declarat miercuri Borsa Istanbul, nemenţionând însă data la care vor fi reluate tranzacţiile.

Benchmark-ul Istanbul 100 (XUI100) s-a depreciat cu 16% săptămâna aceasta, ducând astfel la pierderea de aproape 35 de miliarde de dolari menţionată mai sus. Acţiunile turceşti au cea mai slabă performanţă la nivel global în 2023 şi au intrat marţi în piaţa „bear”, după ce au scăzut cu peste 20% de la maximul atins în ianuarie.

„În momente marcate de asemenea catastrofe, suspendarea tranzacţiilor este o decizie bună, luată pentru a-i proteja pe investitori”, spune Haydar Acun, managing partner în cadrul administratorului de active Marmara Capital.

Investiţiile în piaţa de capital sunt populare în rândul cetăţenilor turci, văzute drept un scut împotriva inflaţiei care a ajuns la 86% în 2022.

Amintirile anului 1999, când centrul industrial turc de lângă Istanbul a fost lovit de un cutremur de 7,8 pe scara Richter, au contribuit la panica din rândul investitorilor de retail de săptămâna aceasta. La acea vreme, tranzacţiile de la bursă au fost oprite timp de o săptămână.

Dinamica înregistrată recent de acţiunile turceşti reprezintă cea mai mare scădere de trei zile din decembrie 2021 şi este pe cale să devină cea mai slabă performanţă săptămânală de la criza financiară din 2008.

Unele ETF-uri (fonduri tranzacţionate la bursă) europene care monitorizează acţiuni turceşti rămân în continuare tranzacţionabile. De exemplu, miercuri, la 14:50, ora României, ETF-ul iShares MSCI Turkey UCITS scădea cu 8% în Londra, iar iShares MSCI Turkey cobora cu 8,2% în şedinţa premarket din Statele Unite.