Scandia Food a finalizat preluarea producătorului de mezeluri Carniprod Tulcea „Această achiziţie ne permite să ducem mai departe strategia de dezvoltare”

Autor: Mădălina Dediu Panaete 08.02.2023

Agra’s Alba Iulia, companie deţinută de Scandia Food, liderul pieţei de conserve din România, a finalizat achiziţia producătorului de mezeluri Carniprod Tulcea. Acţionarul principal al Carniprod Tulcea a fost antreprenorul Nicolae Ciuleac. 

Agra’s, producător de mezeluri din judeţul Alba, face parte din grupul Scandia Food de la finalul anului 2021.

"Această achiziţie ne permite să ducem mai departe strategia de dezvoltare prin achiziţia unor jucători cu notorietate din sectorul alimentar pentru atragerea de noi volume şi de a beneficia de sinergii care derivă din acestea. Totodată, această tranzacţie susţine strategia companiei de migrare din zona de producător de conserve către o companie de produse alimentare, a declarat Andrei Ursulescu, director general şi administrator Scandia Food. 

Achiziţia Carniprod Tulcea va contribui la realizarea obiectivelor diviziei de mezeluri precum şi la extinderea capacităţii de producţie şi procesare a cărnii cu până la 40 tone/zi, conform informaţiilor furnizate de Scandia Food. Compania deţine o fabrică în judeţul Tulcea, 8 magazine fixe, 3 magazine mobile şi 3 magazine de tip fast-food, având, în total, peste 280 de angajaţi. Fabrica produce peste 250 de sortimente de produse din carne prezente în portofoliu. Preluarea Carniprod Tulcea de către Agra’s Alba Iulia s-a realizat ca urmare a sinergiilor existente între cele două companii. Agra’s se va implica în procesul de management al companiei Carniprod alături de membrii echipei actuale şi va susţine dezvoltarea business-ului, prin expertiza de peste 20 de ani pe piaţa internă.

„Suntem încrezători că această achiziţie va aduce cu sine dezvoltarea ambelor companii precum şi plus valoare grupului Scandia Food. Ambele echipe se bucură de o experienţă semnificativă în categoria de mezeluri şi, cu siguranţă, expertiza acestora va ajuta la valorizarea oportunităţilor existente precum şi a internalizării proceselor care au contribuit la succesul companiei Carniprod Tulcea”, mai spun reprezentanţii Scandia Food.

 În procesul achiziţiei Carniprod, grupul Scandia Food a fost asistat pentru due-dilligence legal şi perfectarea documentelor de tranzacţie de casa de avocatură Aron Dinu & Asociaţii formată din Adelina Muraru şi Daria Bilba în calitate de avocaţi asociaţi, Alexandra Tudorache - avocat senior şi Rareş Dinu – partener şi de Dan Weiler în calitate de consultant al tranzacţiei.

Scandia a beneficiat de finanţarea CEC Bank-filiala Cluj şi consultanţă la nivel de audit intern de la BDO Business Advisory. 

Scandia Food lider pe piaţa conservelor din România este o companie autohtonă prezentă cu o varietate largă de produse alimentare, deţinătoare a şase capacităţi de producţie şi peste 1000 de angajaţi. Mărcile deţinute de companie sunt Scandia Sibiu, Bucegi, Sadu, Lotka, Năvodul Plin, Tapas, Rotina, Roua, Sunset Nuts,Yummy Snacks. Compania este prezentă în categoriile de conserve pe bază din carne, conserve de peşte, conserve pe bază de legume, zacuscă, murături dar şi snacks-uri sărate, dulciuri. În 2021 Scandia şi-a materializat ambiţiile de creştere intrând în piaţa produselor congelate extinzându-şi astfel know-how-ul în producţia şi distribuţia de produse congelate sub brandurile Scandia Sibiu, Sibiu şi Roua dar şi de a-şi extinde capabilităţile în categoria de mezeluri prin achiziţionarea companiei Agra’s Alba Iulia.

Agra’s este un business românesc specializat în procesarea cărnii avand o productie diversificată şi bine structurată, cu peste 80 de produse individuale. În anul 2010 compania a intrat pe piata de retail prin lansarea retelei de magazine proprii Agra’s. Din decembrie 2021, Agra’s face parte din grupul Scandia Food, preluând, în ultimul an, conducerea întregii divizii de mezeluri a grupului.

Carniprod Tulcea este o societate comercială cu capital integral privat care a fost înfiinţată în anul 1993 si ajungând, în 2022 să aibă peste 280 de angajaţi şi să producă 2000 tone / an în fabrica de la Tulcea. Carniprod produce peste 250 de sortimente de produse din carne, fie că vorbim despre mezeluri crud-uscate, fiert-afumate, sau alte specialităţi.