ZF IT Generation. Alex Mălureanu, cofondator, Ascendia. Platforma de e-learning LIVRESQ primeşte acces la tehnologia de inteligenţă artificială şi echipa OpenAI - compania din spatele ChatGPT, platforma care a pus pe jar întreaga lume. „Avem un fir scurt cu echipele lor de dezvoltare“

Autor: Adrian Seceleanu 09.02.2023

Accesul la OpenAI a fost obţinut odată cu acceptarea în programul Microsoft for Startups Echipa Ascendia, care e listată la bursa din Bucureşti, se aşteaptă şi la un „boost financiar“ în condiţiile în care le va oferi clienţilor tehnologia despre care vorbeşte acum întreaga lume.

Un start-up edtech din România, Ascendia, listat pe bursa din Bucureşti sub simbolul ASC, cu o capitalizare de 39 mil. lei, va lansa în al doilea trimestru din acest an o nouă versiune a platformei sale de e-learning LIVRESQ, care va integra cea mai hot tehnologie a momentului, despre care se spune că va schimba de o manieră revoluţionară modul în care se lucrează acum ameninţând modelele de business inclusiv ale unor giganţi precum Google, respectiv tehnologia de inteligenţă artificială creată de compania OpenAI. Notorietatea OpenAI a explodat după lansarea unei noi versiuni a platformei ChatGPT, care poate răspunde la întrebări diverse şi genera diferite tipuri de conţinut, pornind de la instrucţiunile primite la fel ca în convorbirea dintre doi colegi.

Accesul la echipa OpenAI şi la tehnologie vine odată cu acceptarea LIVRESQ / Ascendia în programul pentru start-up-uri derulat de gigantul american Microsoft, unul dintre primii investitori în OpenAI, care şi-a majorat recent participaţia în firmă, având astfel acces privilegiat la resursele sale, pe care le poate oferi la rândul său partenerilor săi.

Vizibil entuziasmat de acord, Alex Mălureanu, cofondator al Ascendia, s-a declarat încrezător că impactul integrării tehnologiei va fi unul semnificativ pentru companie.

„Ne aşteptăm să genereze o notorietate foarte puternică şi la nivel internaţional. Sunt extrem de puţine unelte ca LIVRESQ, e-learning authoring tools, care măcar să aibă în plan această integrare şi să o comunice efectiv“, a spus Mălureanu. „Deci avem şansa ca în trimestrul al doilea să fim una dintre cele trei soluţii globale care au integrat în editorul lor de cursuri e-learning şi în lecţii interactive aceste componente.“

„Deci eu sunt sigur că asta este direcţia şi sunt sigur că va însemna un boost imens nu doar de imagine, ci şi boost financiar pentru compania noastră, pentru că vizibilitatea îţi aduce anumite beneficii pe multiple paliere“, a adăugat el.

Cel mai important lucru este că echipa LIVRESQ poate discuta direct cu echipa de la OpenAI, de unde va primi şi sfaturi şi ajutor în eforturile de integrare, a adăugat Alex Mălureanu. „Partea asta de acces la echipa de la openAI este acolo şi o folosim în acest moment. E o chestie foarte puternică asta. Nu ne-a interesat neapărat dimensiunea de bani, cât ne costă să folosim acele API-uri, ci să avem acces cu adevărat la echipele lor. Asta ni s-a părut cel mai tare lucru.“

 

Ce a mai spus Alex Mălureanu în cadrul emisiunii:

► Deci tu comunici în limbajul tău, în limba ta, cu aceste unelte şi ele îţi livrează un rezultat care este destul de matur, dar nu atât de matur încât tu să nu trebuiască să este mai uiţi pe el. Deci aportul tău va exista în continuare acolo, în acest sistem dar foarte mult din acea dimensiune de muncă repetitivă va fi preluat de inteligenţă artificială.

► Putem să avem un fir şi avem un fir scurt cu echipele lor de dezvoltare. Deci ei ne oferă ajutorul lor şi ni-l vor oferi şi în viitor pentru a integra aceste tehnologii în LIVRESQ.

► Am explorat, am vorbit, am vorbit intern, am căutat toate programele care ar putea să aibă legătură cu ei. Începusem să vedem că prind tracţiune puternic pe multiple domenii. Ne-am dat seama că dacă nu ne mişcăm nu vom ajunge să avem un dialog şi aşa a apărut oportunitatea. Am comunicat cu cineva de la Microsoft, ne-a sugerat programul Microsoft for Startups. Am aplicat, am intrat cu brio cu LIVRESQ. Acolo suntem deja la nivelul 3 din 4. Ţn funcţie de nivelul la care te poziţionezi ai mai multe beneficii sau mai puţine.

► Etapele de îmbunătăţiri pentru LIVRESQ se pot împărţi în trei dimensiuni importante: 1. vom îmbunătăţi tot ce înseamnă text - posibilitatea aceasta de a te conversa cu sistemul de inteligenţă artificială, de reformulări, de dezbateri, de a insera text de la 0. Deci în prima iteraţie, în prima versiune, tot ce ţine de text va fi îmbunătăţit cu ajutorul inteligenţei artificiale. Versiunea 2 va ţine de partea de imagini, de generare de content vizual. Deci tot ce înseamnă imagini, poze, va fi afectat. Al treilea lucru: vom implementa tehnologia şi în celelalte componente.