Piaţa românească de capital atinge un nivel record al numărului de investitori în 2022, anul războiului, al crizei energetice şi al inflaţiei nemaiatinse de 20 de ani: comunitatea investitorilor de la Bursa de Valori Bucureşti a ajuns la un număr record de 133.000

Autor: Eduard Ivanovici 12.02.2023

Bursa de Valori Bucureşti, unde sunt tranzacţionate companii cu o capitalizare totală de 230 de miliarde de lei, adică aproximativ 16% din PIB-ul României, a ajuns anul trecut la un număr record de investitori, atât cei care investesc în acţiuni, cât şi cei care şi-au alocat banii de pensie şi salariu în titluri de stat Fidelis. Astfel, totalul a atins 132.972 la finele lunii decembrie, în urcare cu 3,9% raportat la luna septembrie şi în creştere cu 63%, adică 50.000 de investitori, prin comparaţie cu aceeaşi lună din 2021.

Avansul faţă de 2021 este atât de mare întrucât din vară Autoritatea de Supra­veghere Financiară (ASF) a decis ca la numărul de investitori să fie incluşi şi cei care investesc în Fidelis, întrucât achiziţiile de titluri de stat pot fi realizate prin intermediul brokerilor şi, în cazuri mai rare, prin băncile din sindicatul de intermediere. Ulterior, dacă un investitor plănuieşte să vândă titluri de stat, poate face acest lucru direct prin BVB şi îşi poate orienta investiţiile, aşa cum au fost unele cazuri în vara lui 2022, când bursa era către un minim de trei ani, către acţiunile companiilor listate.

„În ultimii doi ani, au mai au venit emitenţi noi la BVB ca urmare a plasamentelor private, deci au venit şi investitori noi. Pe lângă listările care au avut loc în ultimul timp, mai ales pe piaţa AeRO, marea masă a noilor investitori vine din titlurile de stat Fidelis, emise de Ministerul de Finanţe. Cred că aceştia sunt unii dintre factorii care au dus la creşterea numărului de investitori“, spune Lucian Isac, director general, Estinvest.

Conform Fondului de Compensare a Investitorilor, numărul investitorilor compensabili integral, care reprezintă peste două treimi din total, a crescut cu 1,65% faţă de septembrie şi cu 57% la nivel anual. Dintre aceştia, aproape 70% apelează la servicii de investiţii financiare.