Preţurile crescute, la control în Bulgaria, Ungaria şi Polonia

Autor: Catalina Apostoiu 08.02.2023

Bulgaria va introduce un meca­nism de monitorizare şi control al pre­ţurilor alimentelor de-a lungul întregului lanţ de aprovizionare, a anunţat premierul ţării Galab Donev, potrivit Euractiv.

Mecanismul va monitoriza stabi­lirea preţurilor la nivelul întregului lanţ de aprovizionare cu alimente. A­cesta va avea drept obiectiv să deter­mine cetăţenii bulgari să fie în centrul acţiunilor de controlare a preţurilor.

„Am descoperit o diferenţă între preţurile de la producător, la retaileri şi rafturile magazinelor. Iar diferen­ţele se ridică la 20%, 30%, sau chiar mai mult“, a declarat Donev, adău­gând că guvernul său va căuta să ob­ţină „rezultate reale“ în restrângerea preţurilor alimentelor.

Acesta a subliniat că toate insti­tuţiile financiare din Bulgaria au ana­lizat preţurile bunurilor şi serviciilor.

„Nu vom interveni pe piaţa li­beră, dar nu vom tolera o creştere nejustificată a preţurilor de-a lungul lanţurilor de aprovizionare“, a arătat premierul bulgar, scrie Novinite.

Potrivit acestuia, practicile co­mer­ciale incorecte vor fi dezvăluite, astfel încât consumatorii să ştie unde se produc distorsiunile de preţuri.

Controalele vor viza nu numai producătorii bulgari şi nu numai pre­ţurile şi formarea acestora va fi mo­nitorizată zilnic, ci şi profiturile comercianţilor.

Un website urmează să fie creat, unde oamenii se vor putea informa cu privire la ce măsuri se iau în a­ceastă privinţă.

De la începutul războiului din Ucraina, preţurile alimentelor de bază au crescut cu peste 50%. În Bulgaria, deşi unele alimente, ca untul, uleiul, brânza, laptele şi ouăle, erau deja mai scumpe în această ţară decât în alte ţări bogate ale Europei.

Iar, în pofida ieftinirii recente a energiei, preţurile alimentelor nu dau semne că ar scădea, notează Euractiv.

Toate statele est-europene se confruntă cu o explozie a preţurilor la aproape orice. În acest context, Ungaria, care are una dintre cele mai puternice inflaţii din UE, a lansat la rândul său mai multe anchete privi­toare la preţuri în mai multe sectoa­re. Anchetele au şi rol de avertisment pentru comercianţi.

De când actualul val de inflaţie s-a abătut asupra Europei, autoritatea antritrust din Ungaria (GVH) a lansat o serie de anchete pe pieţe precum cea a materialelor de construcţii pentru a vedea dacă scumpirile sunt exagerate din cauza unor practici ilegale. Primele pieţe vizate au fost cea a cărămizilor şi a lemnului.

La începutul acestui an, GVH a anunţat lansarea unei anchete accelerate privitoare la piaţa produselor lactate pentru a determina dacă restricţii sau distorsiuni contribuie la creşterea preţurilor. Aceasta după ce GVH anunţase o anchetă legată de practicile de pricing ale retailerilor alimentari.

În Polonia, operatorul transportului public din oraşul Wroclaw a cerut autorităţii antitrust locale să lanseze o anchetă privitoare la gigantul de stat din sectorul petrolier Orlen, acesta fiind acuzat că împinge preţurile în sus la carburanţi, potrivit Notes from Poland.