​Vivre Deco a obţinut 21,1% din necesarul de 30% de voturi de la creditori pentru omologarea planului de redresare. Călin Fusu cere prelungirea cu 30 de zile a perioadei de negociere şi de votare

Autor: Tibi Oprea 08.02.2023

Retailerul online de mobilă şi decoraţiuni Vivre Deco, primul default de la Bursa de Valori Bucureşti, a obţinut până în 6 februarie 2023, adică termenul pentru votarea Planului de redresare modificat în procesul de concordat preventiv, voturi favorabil din partea creditorilor reprezentând 21,12% din valoarea totală a creanţelor afectate, potrivit unui document consultat de ZF.

Pentru îndeplinirea condiţiei legale, adică 30% din valoarea creanţelor, ar mai fi necesar votul favorabil din partea creditorilor care deţin 8,88% din valoarea acestora. Totuşi, termenul stabilit de instanţă a expirat, însă Vivre Deco a cerut prelungirea acestuia cu încă 30 de zile.

„Negocierile cu creditorii sunt într-un stadiu suficient de avansat şi prezintă perspective rezonabile de acceptae a Planului de restructurare modificat”, se arată în cererea de prelungire cu 30 de zile a termenului de negociere şi de exprimare a votului.

Prin încheierea pronunţată în 8 septembrie 2022 de Tribunalul Bucureşti în dosarul nr. 24130/3/2022 a fost deschisă procedura concordatului preventiv pentru Vivre Deco, în care instanţa a desemnat PricewaterhouseCoopers Business Recovery Services ca administrator concordatar.

Pe 7 noiembrie 2022 compania a depus la dosar Planul de redresare iniţial, care prevedea plata a 4,2% din banii investiţi în cele două emisiuni de obligaţiuni de 10,45 de milioane de euro celor peste 500 de obligatari. Ca urmare a negocierilor debitoarei cu creditorii, compania a modificat planul de restructurare, propunând 15% înapoi obligatarilor peste patru ani. Adiţional, retailerul a propus să cesioneze 16% din totalul acţiuni creditorilor dacă Planul de redresare modificat este aprobat.

Termenul solicitat creditorilor afectaţi pentru a-şi manifesta votul asupra planului de restructurare modificat a fost stabilit până cel târziu la data de 06.02.2023 inclusiv, adică o lună. Cu toate acestea, Vivre consideră că interpretarea corectă este că termenul de 60 de zile prevăzut de lege curge din nou după depunerea unui Plan de restructurare modificat.

„Subscrisa consideră faptul că condiţiile îmbunătăţite de stingere a creanţelor faţă de creditorii concordatari sunt suficient de convingătoare că ar putea fi obţinute, într-un termen rezonabil, voturile necesare pentru aprobarea de către creditori, în condiţiile legii, a Planului, pentru a fi posibilă omologarea planului de restructurare modificat”,

Retailerul mai scrie că art. 26 alin (3) din Legea nr. 85 din 2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, completată inclusiv prin Legea nr. 2016 din 2022 prevede obligaţia reluării procedurii de vot după fiecare modificare a planului de restructurare, astfel că termenul pentru exprimarea votului în cazul planului modificar fiind de fapt 14 martie 2023. „Procedura de vot se reia după fiecare modificare”, potrivit textului de lege.

Citeşte aici mai multe informaţii despre cazul Vivre Deco.