Exclusiv ZF. Interviu cu Mateusz Szczurek, economist-şef regional al BERD şi fost ministru de finanţe al Poloniei: Ajustarea deficitelor comerciale şi bugetare ale României va fi dureroasă dacă se înrăutăţesc condiţiile de finanţare externă

Autor: Răzvan Botea 09.02.2023

Mateusz Szczurek, economist-şef regional al Băncii Europene de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi fost ministru de finanţe al Poloniei, a spus, într-un interviu acordat exclusiv ZF, că ajustarea dezechilibrelor macro va fi dureroasă dacă se înrăutăţesc condiţiile de finanţare externă pentru România. 

Întrebat care este cea mai mare slăbiciune pentru creşterea PIB-ului românesc, Szczurek nu a indicat nici inflaţia mare şi nici criza energetică sau războiul de la graniţă, ci deficitul bugetar şi deficitul de cont curent, care este generat de deficitul comercial al României.

„Problema deficitelor gemene este umbra care planează asupra creşterii rapide a economiei româneşti. Deficitele fiscale şi de cont curent mari nu înseamnă o catastrofă neapărat. Cu toate acestea, dacă condiţiile de finanţare externă şi sentimentul investitorilor se înrăutăţesc, ajustarea necesară va fi cu siguranţă destul de dureroasă“, a spus el. O astfel de ajustare a avut loc în România în 2010-2011, în urma acordului cu FMI, când guvernul Emil Boc a tăiat 25% din salariile bugetarilor şi a crescut TVA de la 19% la 24%.