Preşedintele Iohannis îndreaptă degetul înspre ministerul Finanţelor cu privire la taxa de solidaritate în scandalul OMV Petrom

Autor: Ştefan Stan 09.02.2023

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi dimineaţă la Bruxelles că urmăreşte cazul OMV Petrom în privinţa taxei de solidaritate, iar din datele pe care le are, ministerul Finantelor a facut ordonanţa fără să se consulte cu ministerul Energiei. 

Ministerul Finantelor e condus de Adrian Câciu, PSD, în timp ce Virgil Popescu de la PNL este ministrul Energiei. 

În ultimele zile ale anului trecut, guvernul a aprobat o ordonanţă de urgenţă privind taxa de solidaritate pe care ar trebui să o plateasca companiile din energie.

Aşa cum a fost ordonanţa facută şi aprobată, OMV Petrom, cel mai mare producator de petrol şi gaze din România, nu s-ar încadra în prevederile ordonanţei, ceea ce a fost o surpriză imensă pentru toată lumea, având în vedere că Guvernul se aştepta să încaseze de la OMV Petrom aproape 1 mld. de euro în contul acestei taxe. 

La începutul lunii Ianuarie, OMV a spus că, din calculele lor, nu trebuie să plătească această taxă, iar cazul a ajuns inclusiv la nivelul Comisiei Europene, care a confirmat că, asa cum este formulata ordonanţa, OMV nu ar trebui să platească taxa de solidaritate.

De la inceputul anului, ANAF, şi acum Agentia Nationala de Resurse Minerale  - ANRM, desfăşoară controale la OMV Petrom. 

OMV Petrom a raportat pentru anul trecut un profit de 10,3 mld. lei anul trecut, de aproape trei ori mai mare ca în 2021.