ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. Despre taxa de solidaritate la OMV Petrom, Romgaz, dar şi creşterile Tesla şi UiPath. Discuţie cu Claudiu Cazacu, XTB: Investitorii nu ştiu pe ce să mizeze privind supraimpozitarea

Autor: Eduard Ivanovici 13.02.2023

În cazul Romgaz, randamentul dividendului devine mai interesant odată ce dobânzile sunt pronosticate în scădere, spune analistul.

În ediţia din 10 februarie a emisiunii ZF Deschiderea de Astăzi a fost invitat Claudiu Cazacu, consulting strategist în cadrul casei de brokeraj XTB România, care a discutat despre evoluţia OMV Petrom (SNP) şi Romgaz (SNG) în contextul suprataxării companiilor de petrol şi gaze, perspectivele băncilor şi recentele trenduri ascendente adoptate de Tesla şi UiPath.

„În ceea ce priveşte acea neîncredere (privind taxa de solidaritate – n.r.), investitorii nu ştiu pe ce să mizeze. Aş zice că, în sectorul de energie, importanţa dividendelor este mai mare pentru că pieţele simt că această conjunctură nu a fost una normală, aliniată la standardele din anii trecuţi. Astfel, vor să vadă că se reflectă în portofolii”, spune Claudiu Cazacu.

Emisiunea ZF Deschiderea de Astăzi este transmisă de luni până vineri, de la 09:30, pe zf.ro, paginile de Facebook şi YouTube ale Ziarului Financiar, iar podcastul poate fi ascultat pe platforma Spotify.

„Este destul de clar că probabilitatea de a fi sau nu supraimpozitat devine primul loc în desenarea graficului, iar apoi avem problema cu preţul petrolului, care nu ştie în ce direcţie o ia; au existat speranţe de dinamică mult mai constructivă pe parcursul anului trecut şi am văzut că a intrat în a doua parte a anului pe o secvenţă descendentă destul de pronunţată. După ce s-au ars cu ciorbă, traderii suflă acum şi în iaurt, însă factorul dominant ţine de impozitare”, explică analistul.

Potrivit BVB, acţiunile OMV Petrom s-au apreciat cu 12,4% de la începutul anului, pe fondul unor tranzacţii în valoare de 216 milioane de lei. În acelaşi interval, Romgaz este pe plus cu 6,6%, pe un rulaj de 45 de milioane de lei. Dinamicile din ultimul an sunt de 9,2%, respectiv 7%.

„Cred că piaţa a ales un interval destul de aproape de cel corect în ceea ce priveşte evaluarea Romgaz, însă are o misiune dificilă: cum evaluezi proiectul din Marea Neagră. Va trebui să avem efectiv o decizie de extragere a gazelor de acolo, decizia finală fiind aşteptată anul acesta. Proiectul nu poate fi luat prea puternic în calcularea valorii acum. Este o ipoteză în care, dacă mişti puţin câteva variabile, obţii nişte valori atât de diferite încât trebuie să lucrezi cu scenariul principal. Randamentul dividendului devine mai interesant dacă dobânzile sunt pronosticate în scădere”, adaugă reprezentantul XTB.

 

Alte declaraţii despre bănci

Băncile şi-ar dori să distribuie dividende, dar nu pare a fi contextul pe care să-l tolereze autorităţile de reglementare. Urmează să vedem care este spaţiul de manevră pentru Banca Transilvania. Poate că dividendele nu pot fi distribuite acum, iar cei care se aşteptau la asta vor fi dezamăgiţi pe termen scurt, însă mai mulţi bani în bancă înseamnă o şansă de a aloca mai mult credit pe viitor, presupunând că lucrurile iau o turnură bună.

Despre UiPath şi Tesla:

Vedem o revenire a sectorului „growth”, care a fost puternic penalizat, însă de la nişte zone de „hyper-evaluare”. Există acest joc al aşteptărilor privind inflaţia şi dobânzile, cumva şi un entuziasm redescoperit al celor care au stat pe margine sau au avut ceva capital. în general, traderii de retail şi-au păstrat optimismul, mai ales dacă vorbim de Tesla.

În acest caz, au vândut investitorii instituţionali şi a cumpărat retailul. A fost o mişcare bună pentru instituţionali la 350-250 de dolari, însă spre 150 sau mai jos, iată că aceştia trebuie să recupereze dacă au în continuare încredere în companie. De-a lungul timpului, deseori au existat legiuni de investitori de retail care şi-au păstrat entuziasmul legat de Tesla, chiar dacă observatorii mai aşezaţi, cu părul gri, au spus că acţiunea este prea scumpă. Aceia au avut dreptate pentru câteva luni, mai ales la finalul anului trecut. Sunt şi ceva argumente fundamentale pentru această revenire, însă şi competiţia este mai mare pentru Tesla.

Nivelurile apropiate de 100 de dolari par acum neaşteptat de ieftine.