ZF Logistica businessului. Irinel Gheorghe, Sipex: Anul acesta facem un centru logistic la Constanţa şi ne apucăm de construcţia unui alt depozit în Mogoşoaia

Ziarul Financiar 14.02.2023

Pentru proiectul din Mogoşoaia şi pentru relocarea depozitului pe care Sipex îl are în judeţul Cluj, compania are un buget de investiţii de 1,6 milioane de euro în 2023.

Distribuitorul de materiale de construcţii şi finisaje Sipex, cu 12 de­pozite în România, vrea să se extindă cu două centre noi de distribuţie în perioada următoare, la Constanţa, şi la Mogoşoaia, lângă Bucureşti.

„Momentan, doar în Dobrogea nu suntem prezenţi, dar suntem în discuţii să mergem şi acolo, probabil la Ovidiu, lângă Constanţa. În rest, suntem peste tot în ţară. În Bucureşti avem două centre logistice în Bucureşti, în Pantelimon şi Militari, şi intenţionăm să mai deschidem unul, la Mogoşoaia. Sper ca anul acesta să deschidem centrul de la Constanţa şi să ne apucăm de construcţia celui din Mogoşoaia“, a spus Irinel Gheorghe, acţionar majoritar la Sipex, la emisiunea online ZF Logistica businessului.

Pentru proiectul din Mogoşoaia şi pentru relocarea depozitului pe care Sipex îl are în judeţul Cluj, compania are un buget de investiţii de 1,6 milioane de euro în 2023.

Sipex vinde materiale de construcţii în retailul tradiţional, în regim business-to-business, către firme de construcţii şi meseriaşi, dar şi online. În total, există 12 centre logistice din care sunt aprovizionate aceste canale. Fiecare dintre aceste centre este gândit astfel încât să poată aproviziona pe o rază de 100 de kilometri în jurul său.

„Totul pleacă de la ce se întâmplă în România cu infrastructura rutieră. Avem un parc auto cu peste 190 de vehicule.“

Cel mai mare centru logistic Sipex are o suprafaţă de 30.000 de metri pătraţi, din care 10.000 de metri pătraţi sunt spaţii acoperite, iar restul reprezintă platforma. Un spaţiu standard însă are aproximativ 8.000 de metri pătraţi, din care 1.500 de metri pătraţi reprezintă spaţii acoperite. Patru dintre depozite sunt proprietatea companiei, restul sunt închiriate.

„Este un mix optim, pentru că nu găsim mereu spaţii care să corespundă nevoilor noastre. Când găsim astfel de spaţii, le închiriem. În total, avem peste 320 de angajaţi. Fiecare centru logistic este dimensionat în funcţie de zona în care se află. În medie, sunt în jur de 25-26 de colegi care lucrează în fiecare centru logistic.“

În portofoliul Sipex, producătorii locali reprezintă 80%, restul fiind produse provenite din import. În ceea ce priveşte evoluţia cererii de materiale din diferite sectoare, Irinel Gheorghe spune că, în prezent, construcţia de locuinţe trece printr-o perioadă de declin.

„Zona rezidenţială are o scădere, este afectată foarte mult de inflaţie, curs, majorarea preţurilor la utilităţi. Dezvoltatorii se gândesc foarte mult înainte de a decide să pornească un proiect nou. Nu văd o creştere în 2023. Văd însă o oportunitate extraordinar de mare care vine din investiţiile care se pot face prin PNRR. Programul de reabilitare termică este una dintre direcţii, alături de infrastructura şcolară şi spitalicească“, a mai spus Irinel Gheorghe.

În primele nouă luni din 2022, Sipex, listat de anul trecut la Bursa de Valori Bucureşti pe piaţa AeRO (simbol bursier SPX), a înregistrat un profit net de 11,6 milioane de lei în creştere cu peste 40%, în timp ce cifra de afaceri a companiei s-a majorat cu 14,7%, până la 227,6 milioane lei.

Punctele de lucru şi de desfacere ale companiei sunt în Braşov, Bucureşti, Cluj, Craiova, Iaşi, Ilfov (Pantelimon), Focşani, Piatra Neamţ, Prahova (Ariceştii Rahtivani), Râmnicu Vâlcea, Suceava, Timişoara. Sipex s-a listat la Bursa de Valori Bucureşti în piaţa AeRO în iunie 2022 în urma unui plasament privat prin care a atras 10,6 milioane de lei de la 54 de investitori.

Sipex Company este controlată în proporţie de 91,9% de Irinel Gheorghe, în timp ce restul aparţine altor acţionari, potrivit datelor de pe platforma Confidas.ro.