Anomaliile din sănătate. Zeci de medicamente sunt delistate lunar pe motive comerciale de producătorii străini: 32 de notificări în ianuarie, 280 anul trecut. „De 18 ani lucrez în farma, dar situaţia de acum este fără precedent, este o criză“

Autor: Mirabela Tiron 14.02.2023

♦ Piaţa medicamentelor se bazează pe importuri, dar din cauza faptului că în România este reglementat cel mai mic preţ la medicamente din UE, producătorii decid să nu mai pună pe piaţa locală medicamentele care nu le aduc profit ♦ Autorităţile nu iau nicio măsură pentru ca accesul pacienţilor la medicamente să nu aibă de suferit.

Doar în ianuarie anul acesta 32 de medicamente de bază au fost notificate cu discon­tinuitate temporară sau per­manentă pe piaţa locală, mai mult de jumătate din acestea fiind delis­tate de producători pe „motive comerciale“, arată datele de pe site-ul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medi­cale (ANM).

Producătorii sunt obligaţi să facă notifi­ca­re la ANM înainte de-a delista un medica­ment, iar din 2016 insituţia prezintă public toate notificările deţinătorilor de autorizaţii de punere pe piaţă privind discontinuitatea temporară sau permanentă pe motiv de fabricaţie sau pe motive comerciale.

Suspensiile pentru copii (antibiotice sau antitermice), siropuri de tuse, medicamente pentru tensiune arterială, soluţii injectabile pentru pacienţi cu afecţiuni oncologice, medicamentele pentru pacienţii cu boli neurologice sau alte afecţiuni au îngroşat în ianuarie anul acesta lista medicamentelor cu discontinuitate temporară sau permanentă.