ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. Ovidiu Dîmbean-Creţa, rector la ASEBUSS: Când criza este aşteptată, nu mai este atât de dură. Peste jumătate din absolvenţii noştri vor face în continuare investiţii

Autor: Eduard Ivanovici 16.02.2023

Un sfert dintre ei spun că vor investi mai mult anul acesta, conform unui sondaj ASEBUSS.

Peste jumătate din absolvenţii şcolii de afaceri ASEBUSS spun că vor realiza în continuare investiţii, alocând în acest sens aproximativ o cincime din sumele dedicate dezvoltării şi altor cheltuieli, spune Ovidiu Dîmbean-Creţa, profesor de finanţe şi rector al şcolii de business, invitat la ZF Deschiderea de Astăzi, ediţia din 15 februarie.

„Este un nou început în rândul absolvenţilor noştri, respectiv un sondaj despre investiţii, demarat în T1. Avem deja nişte rezultate, întrebându-i în această perioadă de crize suprapuse, de aşa-zisa furtună perfectă, dacă mai faci investiţii şi în ce. Răspunsurile au fost încurajatoare, având în vedere şi nişte presupuneri de-ale mele bazate pe faptul că, atunci când criza este aşteptată, ea nu mai este atât de dură, întrucât lipseşte elementul surpriză. Atunci te pregăteşti din timp, te adaptezi şi te uiţi înainte la oportunităţile pe care poţi să le ai“, explică Ovidiu Dîmbean-Creţa.

Emisiunea ZF Deschiderea de Astăzi poate fi urmărită de luni până vineri, de la 09:30, pe zf.ro şi paginile de YouTube şi Facebook ale Ziarului Financiar. Podcastul poate fi ascultat pe platforma Spotify.

„Ca urmare a răspunsurilor absolvenţilor noştri, a rezultat că peste jumătate dintre ei, oameni care sunt angajaţi fie în companii antreprenoriale din România, fie sunt corporatişti, au spus că vor face în continuare investiţii. Cel puţin 20% din sumele alocate dezvoltării şi altor cheltuieli în 2023 vor merge către investiţii“, afirmă Ovidiu Dîmbean-Creţa.

În principal, investiţiile se vor orienta spre trei direcţii: digitalizare, optimizarea proceselor de business şi educaţie. Un sfert dintre respondenţi au spus că investesc mai mult decât anul trecut, un alt sfert au răspuns că investesc similar cu anul trecut, iar alţii au susţinut că investesc mai puţin.

„Totuşi, nu pot generaliza deoarece ei reprezintă o mare varietate de afaceri şi domenii, iar unele sunt mai afectate de ceea ce trăim acum.“