Smithfield, cel mai mare crescător de porci din România, a încasat o subvenţie de 11 milioane de euro în 2022, cât jumătate din suma obţinută de primii 10 jucători

Autor: Florentina Niţu 17.02.2023

Cei mai mari 10 crescători de porcine au încasat în 2022 subvenţii în valoare de 22,9 milioane de euro, iar 50% din această sumă au mers către Smithfield România, care deţine 49 de ferme pe plan local şi creşte peste 1,2 mi­lioane de porci comerciali, conform calculelor ZF făcute pe baza datelor publice şi a celor oferite de reprezentanţii APIA. În sectorul creşterii porcinelor domină investitorii străini, în frunte cu grupul chinez Smithfield.

Pe a doua poziţie în topul celor mai mari crescători de porci se află compania Degaro, deţinută de grupul Premium Porc, în spatele căruia se află investitori danezi. De asemenea, o altă companie care face parte din acelaşi grup se situează pe a cincea poziţie. Danezii au zece ferme pe plan local în judeţele Brăila, Braşov, Constanţa, Olt, Sibiu şi Vrancea şi cresc anual 600.000-700.000 de porci, conform celor mai recente date oferite pentru ZF. Pe lângă investitorii chinezi şi danezi, în top se mai află şi investitori libanezi, care deţin compania Agrisol International.