Asociaţia firmelor de soft: peste 60% dintre companii mizează pe afaceri în creştere în 2023 şi spun că vor să îşi extindă echipele active în România

Autor: Cristina Bellu 17.02.2023

Criza globală care a cuprins industria tehnologică, manifestată inclusiv prin disponibilizări masive în rândul companiilor gigant, va avea un impact relativ redus asupra peisajului IT local, este concluzia unui sondaj derulat Asociaţia Patronală a Industriei de Software şi Servicii (ANIS), la nivelul companiilor membre.

Potrivit acestuia, 65% dintre companiile respondente se aşteaptă la creşterea cifrei de afaceri  în 2023, în timp ce 30,2% estimează afaceri similare cu cele din 2022 şi doar 4,8% preconizează o scădere a veniturilor.

În paralel, 68,3% dintre companii estimează că vor finaliza 2023 cu o echipă mai mare decât în 2022, în timp ce 22,2% încă nu ştiu în ce măsură vor disponibiliza sau angaja în acest an şi doar 9,5% preconizează o reducere a echipei din România.

Datele sondajului mai arată că 61,9% dintre respondenţi apreciază că investiţiile clienţilor în proiecte IT în acest an vor creşte, în timp ce 38,1% estimează o scădere la acest nivel.

„Pe de o parte aceste rezultate ne bucură pentru că demonstrează faptul că nu se întrevede o criză la nivelul industriei locale, iar impactul celei globale este relativ redus. Pe de altă parte, o bună parte dintre membrii noştri exprimă un anumit grad de precauţie în acest an, atât în ceea ce priveşte veniturile, cât şi predictibilitatea proiectelor la care lucrează. Un singur indicator este cert în această perioadă: peste 60% dintre companii vor să angajeze, lucru explicabil prin deficitul enorm de specialişti, existent deja şi perpetuat de la un an la altul”, explică Corina Vasile, Director Executiv ANIS.

La sondajul derulat de asociaţie în perioada ianuarie-februarie 2023 au participat aproape 50% dintre companiile membre ANIS.

Dintre acestea 23,8% sunt companii foarte mari, cu peste 20 milioane euro cifră de afaceri, 23,8% cu cifre de afaceri între 3 milioane euro şi 20 milioane euro, 20,6% cu venituri între 1 şi 3 milioane euro şi 31,8% cu venituri sub un milion de euro.

ANIS are în prezent 163 de companii membre din toate segmentele, atât startup-uri, cât şi IMM-uri sau companii mari.

Împreună, toate companiile membre ANIS au peste 47.000 de angajaţi şi o cifră de afaceri de aproape 65% din totalul veniturilor generate de industria IT la nivel naţional.