Radiografia industriei de viţă de vie, struguri şi vin: România este al 13-lea cel mai mare producător şi al 14-lea consumator de vin al lumii. Piaţa locală e invizibilă la export pentru că românii beau aproape tot ce produc cramele

Autor: Cristina Roşca 26.02.2023

România a produs în 2021 - ultimul an pentru care există date publice finale - 4,45 mil. hl de vin, cu 16,2% mai mult decât în anul anterior Producţia de struguri proaspeţi a fost doar cu 6% mai bună decât în 2020, apropiindu-se de 1 milion de tone După suprafaţa totală cultivată cu viţă de vie - de 188.891 de hectare - România ocupă locul 10 în lume.

România este unul dintre cei mai mari jucători din indus­tria mon­dială a viţei de vie şi a vinului, ocupând poziţii frun­taşe în multe categorii. Totuşi, dincolo de graniţele ţării acest lucru nu este cunoscut, mulţi dintre străini - chiar şi cei pasionaţi de licoarea lui Bacchus - nici măcar nu ştiu că pe piaţa locală se realizea­ză vin. Acest fapt este confirmat şi de cifrele care spun că, la o producţie anuală de 4,5 mil. hl, România este al 13-lea cel mai mare pro­ducător de vin din lume. Ca export însă, ea e invizibilă, cu doar 0,19 mil. hl, valoare cu care ocupă locul 32 la nivel mondial. Mai mult, în 2021 - ultimul an pentru care există date publice finale -, exportul a scăzut 9,5%, în timp ce producţia a crescut cu 16,2%, a­rată datele OIV - Organizaţia Interna­ţio­nală a Viei şi Vinului.