Tendinţe care vor marca piaţa de M&A în 2023. Energia verde rămâne pe radarele investitorilor, dar în tehnologie e mai multă prudenţă. Vor fi mai multe tranzacţii de vânzare a unor subsidiare de către grupurile mari

Autor: Cristina Roşca 25.02.2023

♦ Casa de avocatură Clifford Chance, unul dintre cele mai importante nume din avocatura internaţională, a identificat cinci tendinţe care vor marca piaţa de fuziuni şi achiziţii în 2023 ♦ Tendinţele de la nivel global sunt de regulă valabile şi pe plan local.

Energia verde va rămâne unul dintre do­meniile de interes pentru investitori. În teh­nologie însă, după un an dificil, investitorii vor acţiona cu mai multă prudenţă. Activitatea din piaţa de M&A va fi influenţată puternic de principiile ESG. În 2023 vor fi mai multe tran­zacţii de tip carve-out, ce vor viza vânzarea de subsidiare sau divizii din cadrul unor grupuri mari către investitori externi. Totodată, politi­cile protecţioniste ale statelor care vor să con­troleze investiţiile străine şi să susţină creşte­rea economiilor locale vor duce la discuţii şi negocieri mai lungi şi la noi structuri în tranzacţii.

Acestea sunt cele mai importante cinci tendinţe identificate de casa de avocatură Clifford Chance pentru piaţa de fuziuni şi achiziţii în 2023. De regulă, tendinţele valabile la nivel global sunt valabile şi pe plan local.

Clifford Chance este unul dintre cele mai importante nume din avocatura internaţio­nală, avocaţii casei fiind implicaţi în tranzacţii majore din varii domenii. Despre 2022, ei spun că au remarcat o încetinire a activităţii din pia­ţa de M&A pe fondul instabilităţii geopolitice, al inflaţiei record şi al scumpirii banilor prin ma­jorarea ratelor dobânzilor de politică mo­ne­tară. Aceste influenţe vor persista în urmă­toarea perioadă, aşa că avocaţii Clifford Chance se aşteaptă la o temperare a entuzias­mu­lui care a caracterizat această piaţă în ulti­mii ani, inclusiv în pandemie, mai ales în 2021.