ZF Power Summit 2023. Alina Stancu Bîrsan, partner Filip & Company: Investitorii privesc România în mod pozitiv, vor să investească, dar mai e mult de făcut pe zona de stabilitate şi previzibilitate legislativă

Autor: Alex Ciutacu 22.02.2023

România este o piaţă interesantă şi atractivă pentru investitorii din domeniul energiei, însă valul de proiecte ar putea fi afectat de lipsa de stabilitate şi predictibilitate pe plan legislativ, a explicat Alina Stancu Bîrsan, partner Filip & Company, în conferinţa ZF Power Summit 2023.

„România este percepută pozitiv, cu mult interes, chiar înainte de a începe conferinţa m-am întâlnit cu un client care spunea că vrea să arunce bani în România. Acesta este spiritul. În acelaşi timp, trăim destul de mult cu o senzaţie de deja vu, pentru că mai e mult de făcut pe zona de stabilitate şi previzibilitate legislativă”.

Ea atrage atenţia asupra unor neclarităţi pe care România încă nu le-a rezolvat şi care planează asupra pieţei deja de circa 10 ani, din valul anterior de investiţii în regenerabile.

„Spre exemplu, ne punem în continuare întrebarea ce facem cu oversailing-ul, adică zona survolată de turbine. Ce drepturi trebuie securizate în legătură cu zona aceea, în situaţia în care ştim cu toţii cum arată terenurile în România, că sunt parcele foarte subţiri, eolienele au nişte pale mai mari, deci survolează un număr mult mai mare de terenuri. Există nişte drepturi care sunt conferite de legea energiei, dar în continuare există discuţii despre care este conţinutul acelor drepturi. Zece ani mai târziu avem aceleaşi discuţii pe care le-am avut şi data trecută”.

Alte declaraţii: