ZF Live. Oana Bâra, BCR: Întrebarea de 100 mld. de euro: cât va reuşi România să absoarbă din banii europeni care ar trebui să intre în ţară în anii următori?

Autor: Răzvan Botea 24.02.2023

♦ Din fondurile clasice, PNRR şi Fondul de Modernizare România are la dispoziţie peste 100 de mld. de euro pentru investiţii şi susţinerea consumului în următorii ani ♦ Instituţiile statului şi companiile trebuie să pună proiectele pe masă ca să ia banii. 

„Pentru următoarea peri­oadă România ar trebui să primească de la Uniunea Europeană pes­te 100 de mld. de euro. Cât din aceste miliarde vom reuşi să absorbim este greu de zis, dar eu cred că vom reuşi în ciuda faptului că avem în faţă cea mai mare sumă care trebuie absorbită“, este de părere Oana Bâra, coordonator programe de finanţare, la BCR.

Pariul nu este uşor pentru că România are un ritm de absorbţie a fondurilor UE de circa 5 mld. de euro pe an, potrivit spuselor lui Marcel Boloş, ministrul investiţiilor şi proiectelor europene.

În aceste condiţii, pentru anii următori ritmul de absorbţie ar trebui să se dubleze, pentru că banii din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă trebuie utilizaţi până în vara lui 2026, iar cei din fondurile „clasice“ până la finalul lui 2027, cu o perioadă de graţie de trei ani.

Cu toate acestea, nu sunt emoţii pentru absorbirea de bani pentru companiile private, sunt de părere consultanţii pe fonduri europene, dar şi autorităţile din domeniu. Rata de absorbţie pentru fonduri europene alocate mediului de business s-a apropiat mereu de 100%, interesul fiind foarte ridicat pentru investiţii în business din bani europeni.