Bursă. Un an de la izbucnirea războiului din Ucraina: cu ce lecţii rămân investitorii? „Ar trebui să ne uităm foarte mult la factorul emoţional şi să încercăm să-l stăpânim“

Autori: Tibi Oprea , Liviu Popescu 24.02.2023

Europenii nu au îngheţat în case. Europenii nu au avut probleme cu alimentarea de energie. Bursele au mers înainte şi au depăşit valorile din 24 februarie 2022. Iar România, în pofida apropierii de zona de conflict, a rămas rezilientă, cu o bursă de valori în creştere cu 2% cu tot cu dividende.

Astăzi, la un an distanţă de când ambiţia nebună a unui ţar-dictator-preşedinte de a readuce Rusia la gloria de odinioară risca să aducă o criză a energiei în iarnă şi o criză a alimentelor, investitorii trag unele lecţii, cea mai important dintre ele fiind adaptabilitatea şi faptul că bursele îşi revin. Întotdeauna.

Cei care au vrut să se înfrupte din prada ursului din est ţipă acum din bârlog pentru că vârfurile preţurilor la energie au fost lăsate în urmă. Înainte de război preţurile la mâncare creşteau pentru că speculatorii ţineau grâul şi porumbul în silozuri în aşteptarea unor preţuri şi mai mari. Acum stau cu grâul în silozuri pentru că piaţa e îndestulată de grâu ucrainean ieftin.