80 de bancheri, avocaţi, consultanţi lucrează zilele acestea de la Londra şi Bucureşti pentru documentaţia celei mai mari vânzări de acţiuni din istoria României. Listarea Hidroelectrica la Bursa de Valori Bucureşti poate fi chiar cea mai mare listare din estul Europei, într-o ofertă evaluată de ZF la 2 - 2,5 mld. euro

Autor: Liviu Popescu 04.03.2023

Listarea companiei, într-o ofertă evaluată de ZF la 2 - 2,5 mld. euro, poate fi chiar cea mai mare listare din estul Europei, record deţinut momentan de Allegro,“eMag” de Polonia, de 2,3 mld. euro în octombrie 2020.

„Se întâmplă. Chiar se întâmplă. Mult a fost, puţin a rămas. Odată cu Hidro la cota Bursei din vară-toamnă putem spera şi la o includere a pieţei de capital din România pe lista americanilor de la Morgan Stanley (MSCI -n.red.)”, spune o sursă apropiată situaţiei.

Şi chiar se intră în linie dreaptă cu cea mai mare listare de acţiuni din istoria Bursa de Valori Bucureşti întrucât potrivit informaţiilor Ziarul Financiar, circa 80 de persoane, printre care bancheri, avocaţi, consultanţi tehnici şi financiari, lucrează zilele acestea în birourile de la Londra şi Bucureşti pentru documentaţia aferentă listării.

Circa 60 dintre aceştia sunt avocaţi şi bancheri din consorţiul de intermediere de la bănci de calibru precum Citi, JPMorgan, Jefferies, Bank of America, UniCredit, dar şi de la Bucureşti precum BT CP, Erste, Wood, Swiss Capital. Alte aproximativ

20 de persoane sunt consultanţii tehnici şi financiari ai ofertei prin care Fondul Proprietatea (FP), care are 20% din cel mai mare producător de energie al ţării, intenţionează să vândă pe Bursă din deţinere.

Sindicatul de intermediere, băncile, companiile, brokerii şi toţi cei implicaţi în IPO-ul Hidroelectrica ar putea primi aproximativ 80 milioane de euro, potrivit unei analize ZF care a ţinut cont de costurile de consultanţă pentru prece­dentele de listări de la BVB pe baza valorii totale a ofertei.