Iranul expulzează doi diplomaţi germani, ca reacţie la o decizie similară a Germaniei

Autori: Mihai Draghici , Mediafax 01.03.2023

Administraţia din Iran a anunţat, miercuri, decizia de expulzare a doi diplomaţi germani, ca reacţie la o acţiune similară a Guvernului de la Berlin, din cauza condamnării la moarte a unui cetăţean german.

"Doi diplomaţi germani au fost declaraţi personae non gratae din cauza intervenţiei Guvernului Germaniei în afacerile interne, inclusiv judiciare, ale Iranului. Ambasadorul german a fost convocat pentru a fi informat despre decizie", a declarat miercuri Nasser Kanaani, un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe de la Teheran, citat de agenţia de presă Mehr.

"Este o decizie arbitrară şi nedreaptă", a reacţionat imediat Ministerul de Externe de la Berlin, potrivit site-ului Tagesschau.de.

Germania a expulzat, în urmă cu câteva zile, doi diplomaţi iranieni, ca reacţie la decizia justiţiei iraniene de condamnare la moarte a lui Jamshid Sharmahd, un bărbat în vârstă de 67 de ani cu dublă cetăţenie, germană şi iraniană. Jamshid Sharmahd a fost găsit vinovat de apartenenţă la un grup pro-monarhist acuzat de comiterea unui atac terorist în anul 2008.