Guvernul a aprobat un memorandum prin care 90% din profiturile pe 2022 ale companiilor de stat merg spre dividende. Există şi excepţii „în cazuri temeinic justificate“. Marcel Murgoci, broker, Estinvest: Nu vine ca o surpriză întrucât Executivul are în continuare nevoie de bani iar companiile de stat au avut profituri foarte bune în 2022

Autori: Liviu Popescu , Răzvan Botea 02.03.2023

Guvernul condus de liberalul Nicolae Ciucă a aprobat pe 1 martie 2023 un memorandum prin care mandatează reprezentanţii sta­tului în adunarea gene­rală a companiilor cu capital majoritar de stat pentru solicitarea ca minim 90% din profitul net al anului 2022 să fie distribuit sub formă de dividende.

Memorandumul, sem­nat de Ministrul Finanţelor Adrian Câciu şi aprobat de premier, şi care a fost aprobat în şedinţa de miercuri, menţionează că „prin legea bugetului de stat pe anul 2023 au fost prevăzute venituri din dividende/­vărsă­minte la bugetul de stat reprezentând 90% din profitul net aferent exerciţiului financiar 2022 al societăţilor naţionale, companiilor naţionale şi societăţilor cu capital integral sau majoritar de stat, precum şi al regiilor autonome“.