Secretarul de Stat american Antony Blinken cere Rusiei să reactiveze Tratatul START şi să oprească războiul din Ucraina

Autori: Mihai Draghici , Mediafax 02.03.2023

Secretarul de Stat american, Antony Blinken, a declarat joi că i-a cerut ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, reactivarea de către Rusia a Noului Tratat de Reducere a Armamentului Strategic (Noul START), suspendat de preşedintele Vladimir Putin, şi oprirea războiului din Ucraina.

"Am cerut Rusiei să revină asupra deciziei iresponsabile şi să reia implementarea Noului Tratat START, care fixează limite verificabile asupra arsenalelor nucleare ale Statelor Unite şi Federaţiei Ruse. Conformarea reciprocă este în interesul ambelor ţări. Este şi ceea ce oamenii din întreaga lume aşteaptă din partea puterilor nucleare. Statele Unite sunt pregătite să discute cu Rusia despre controlul armamentului strategic indiferent de ceea ce se întâmplă în lume şi de starea relaţiilor noastre bilaterale", a afirmat Antony Blinken, potrivit CNN, după întrevederea pe care a avut-o cu Serghei Lavrov la reuniunea G20 din New Delhi (India).

Antony Blinken a precizat că i-a cerut ministrului rus de Externe ca Rusia să oprească războiul împotriva Ucrainei şi să iniţieze negocierile. "Fiecare stat membru G20 şi, practic, fiecare ţară continuă să suporte costurile războiului rus de agresiune", a subliniat Blinken.

"Am abordat şi problema detenţiei incorecte a lui Paul Whelan, aşa cum am făcut cu alte ocazii. Statele Unite au avansat o propunere serioasă. Moscova ar trebui să o accepte. Suntem determinaţi să îl aducem acasă pe Paul Whelan şi pe orice alt cetăţean american deţinut pe nedrept în lume. Nu vom avea linişte până nu facem acest lucru", a insistat Blinken.

Paul Whelan, care are mai multe naţionalităţi, inclusiv americană, fost membru al Infanteriei Marine din SUA, este arestat în Rusia din decembrie 2018 şi a fost condamnat în 2020 la 16 ani de închisoare pentru spionaj. Statele Unite au respins acuzaţiile la adresa lui.