ZF Power Summit 2023. Christina Verchere, CEO, OMV Petrom: Marea Neagră se dovedeşte tot mai interesantă din punctul de vedere al resurselor. Suntem mai aproape ca niciodată de startul investiţiei. Gazul vine prima dată aici

Autori: Roxana Petrescu , Andrei Şerbănescu 06.03.2023

Marea Neagră ar putea fi mai interesantă din punctul de vedere al resurselor de gaze pe care le adăposteşte, dovadă în acest sens fiind anunţurile privind descoperirile din regiune Cu aceste informaţii, dar şi în actualul context regional, poziţia României este extraordinară, lansarea investiţiei de 4 miliarde de euro în Neptun Deep fiind mai aproape ca niciodată.

La finalul anului trecut, OMV Petrom şi Romgaz au depus la Agen­ţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) declaraţia de descoperire comercială pentru perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră, declaraţie care atestă de fapt rentabilitatea eco­nomică a proiectului. Investiţia totală a titularilor pentru dezvoltarea proiec­tului a fost estimată la 4 miliarde de euro. În contextul îndeplinirii tutu­ror paşilor procedurali, decizia finală de investiţie este estimată pentru mij­lo­cul anului 2023, iar prima pro­ducţie de gaze pentru începutul anului 2027.

„Suntem mai aproape ca niciodată. Anul trecut, lucrurile au avansat. Am de­venit operatorul proiectului în au­gust 2022, avem o echipă internaţională deja stabilită şi muncim cât de repede putem pentru a putea lua decizia finală de investiţii în 2023. Odată luată această decizie, primele molecule de gaze vor putea intra în sistem în 2027“, a spus Christina Verchere, CEO, OMV Petrom, în cadrul celei de-a 12-a ediţii a ZF Power Summit. Din 2008, OMV Petrom alături de americanii de la ExxonMobil au înce­put dezvoltarea blocului Neptun Deep din Marea Neagră, până în 2016 peste 1,5 mili­ar­de de euro fiind investite în operaţiuni de explorare la mare adân­cime. În 2018 însă, statul român a decis modifi­carea Legii Offshore, lucru care ulteri­or a dus la blocarea proiectului şi exi­tul americanilor din Neptun Deep. În prezent, participaţia de 50% pe care o aveau americanii este deţinută de Rom­gaz, compania naţională de gaz, după o tranzacţie de 1 mld. dolari. Potrivit informaţiilor existente, blocul Neptun Deep ar avea rezerve de 80 de miliarde de metri cubi. Întreaga zonă economică românească a Mării Negre ar avea rezerve de 200 de miliarde de metri cubi, iar România are un con­sum anual de gaze naturale de 10 mili­arde de metri cubi.