Simona Cocoş, CEO al Zentiva România şi Moldova, primeşte un nou mandat la conducerea Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice, în paralel cu aderarea la organizaţie a companiilor Antibiotice Iaşi şi Terapia Cluj, doi dintre principalii producători de medicamente din România

Autor: Cristina Bellu 06.03.2023

APMGR, asociaţia care reuneşte companiile producătoare de medicamente generice şi biosimilare prezente pe piaţa locală, a numit-o la conducere pe Simona Cocoş, Director General Zentiva România şi Republica Moldova, pentru un nou mandat de doi ani, începând cu luna martie 2023.

Din Consiliul Director mai fac parte Daniel Bran, Vicepreşedintele APMGR, Director General Accord Healthcare România, Arina Gholmieh, Director General Egis Pharmaceuticals România, Thodoris Dimopoulos, Director General Sandoz România şi Mihai Fugarevici, Director General Stada România.

În paralel a fost aprobată şi adeziunea companiilor Antibiotice SA şi Terapia SA, doi dintre cei mai importanţi producători de medicamente din România, care au devenit membri cu drepturi depline ai asociaţiei.

„În ultimii 6 ani, valoarea consumului trimestrial de medicamente necondiţionate a crescut cu 50%. Principalele creşteri nominale le-au înregistrat citostaticele şi antidiabeticele orale. Aceste creşteri pun presiune pe bugetul de sănătate. Peste tot în lume, medicamentele generice şi biosimilare au demonstrat capacitatea de a genera economii de cost considerabile pentru bugetele publice, resurse financiare disponibile care pot trata mai mulţi pacienţi. România este încă foarte departe de acest câştig. O parte din soluţie este eliminarea barierei la intrare pe piaţă şi adopţia într-un procent crescut a medicamentelor generice şi biosimilare. Politicile de sănătate şi reglementările trebuie să evolueze pentru ca milioane de pacienţi să beneficieze de dreptul la sănătate.” spune Simona Cocoş, Preşedinte APMGR.  

În întreaga lume, medicamentele generice si biosimilare reprezintă soluţia pentru creşterea accesului la tratament farmaceutic.

Înfiinţată în 2009 la iniţiativa unui grup dinamic de companii producătoare de medicamente generice de înaltă calitate, Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România este o organizaţie non-guvernamentală şi independentă care îşi propune să contribuie în mod activ la îmbunătăţirea accesului la tratament farmaceutic pentru pacienţii români.