Cade ghilotina la Meta: Proprietarul Facebook şi Instagram plănuieşte o nouă serie de concedieri începând din această săptămână. Mii de angajaţi îşi vor pierde locurile de muncă

Autor: Andrei Şerbănescu 08.03.2023

Meta Platforms Inc., proprietarul Facebook şi Instagram, plănuieşte o nouă rundă de concedieri, pregătind reducerea a mii de angajaţi încă de săptămâna aceasta, potrivit unor persoane familiarizate cu acest subiect, scrie Bloomberg.

Cea mai mare reţea de socializare din lume elimină mai multe locuri de muncă, pe lângă o reducere de 13% înregistrată în noiembrie, în încercarea de a deveni o organizaţie mai eficientă. În runda anterioară de reduceri, Meta a disponibilizat 11.000 de angajaţi, practic prima rundă majoră de concedieri din istoria companiei. De asemenea, Meta a lucrat pentru a-şi aplatiza organizaţia, reducând echipe întregi pe care le consideră neesenţiale, a relatat Bloomberg News în februarie, o mişcare care este încă în curs de finalizare şi care ar putea afecta mii de angajaţi.

Acţiunile au câştigat 2,3%, la 189,21 dolari, la începutul şedinţei de tranzacţionare de marţi de la New York. Acţiunile au crescut cu 54% de la începutul anului, până la închiderea de luni.

Meta, care a înregistrat o încetinire a veniturilor din publicitate, mutându-şi atenţia către o platformă de realitate virtuală numită metaverse, a cerut directorilor şi vicepreşedinţilor să facă liste cu angajaţii care pot fi concediaţi, potrivit sursei citate.

Un purtător de cuvânt al Meta a refuzat luni să comenteze aceste planuri.

Această fază a concedierilor ar putea fi finalizată săptămâna viitoare, potrivit surselor. Cei care lucrează la acest plan speră să fie gata înainte ca directorul executiv Mark Zuckerberg să intre în concediu parental pentru cel de-al treilea copil al său.

Reducerile din noiembrie au reprezentat o surpriză, dar o altă rundă de concedieri a fost anticipată pe scară largă de către angajaţii Meta. Zuckerberg a numit anul 2023 „anul eficienţei", iar compania a comunicat această temă angajaţilor în timpul evaluărilor de performanţă, care au fost finalizate săptămâna trecută.

Lucrătorii de la compania din Menlo Park, California, au descris o anxietate crescută şi un moral precar în rândul colegilor în ultima vreme. Unii angajaţi şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la situaţia lor financiară şi la posibilitatea în creştere de a-şi pierde locurile de muncă.