Suedia sfidează previziunile analiştilor cu cea mai mare creştere a PIB-ului din ultimele patru luni

Autor: Andrei Şerbănescu 09.03.2023

Economia Suediei a crescut în mod neaşteptat în ianuarie, cu creşteri ale exporturilor şi ale cheltuielilor gospodăriilor, ceea ce contrastează cu datele anterioare care indicau că cea mai mare economie nordică a intrat probabil în recesiune, raportează Bloomberg.

Datele indicatorilor pentru produsul intern brut au arătat o creştere de 2% faţă de luna precedentă, ajustată pentru variaţiile sezoniere, cea mai rapidă creştere din ultimele patru luni, potrivit datelor publicate joi de Statistics Sweden. Situaţia în cauză se compară cu o estimare mediană pentru un declin de 0,1% într-un sondaj Bloomberg realizat în rândul economiştilor.

Datele oferă o imagine mai optimistă a economiei suedeze decât cifrele anterioare, care arătau că produsul intern brut a scăzut cu 0,5% în trimestrul al patrulea, sugerând că economia a intrat deja în recesiune, deoarece consumatorii sunt afectaţi de creşterea preţurilor şi de înrăutăţirea condiţiilor de creditare. De asemenea, ar putea adăuga o presiune asupra factorilor de decizie politică de la Riksbank pentru a accelera majorarea dobânzii de referinţă.

Vestea „transmite în principal mesajul că partea de afaceri a economiei se descurcă bine, în timp ce consumatorii încă suferă de o serie de factori negativi", a declarat Michael Grahn, economist şef la Danske Bank A/S.

Suedia ar putea fi singurul stat membru al Uniunii Europene care va înregistra o contracţie pe tot anul în 2023, potrivit previziunilor Comisiei Europene. În acelaşi timp, creşterea inflaţiei de bază, o coroană slabă şi planurile mai agresive de înăsprire ale Fed şi ale Băncii Centrale Europene i-au determinat pe economişti să îşi revizuiască în creştere previziunile pentru rata cheie a Riksbank. SEB AB a declarat anterior joi că se aşteaptă acum la o creştere a ratei de referinţă cu încă 75 de puncte de bază, până la 3,75%.

„Cifra PIB-ului suedez a arătat o îmbunătăţire generală", a declarat Lars Henriksson, strategul Svenska Handelsbanken AB. Consumul a fost „mult mai puternic decât se aştepta", iar producţia industrială „a prezentat, de asemenea, robusteţe", a spus el, adăugând totodată că datele lunare sunt volatile.

Într-un comunicat separat, comenzile industriale suedeze au înregistrat în ianuarie cea mai mare scădere lunară înregistrată vreodată, de 20,2% în termeni ajustaţi sezonier, despre care biroul de statistică a spus că se explică în principal prin comenzile puternice din decembrie.