Iulius Group a semnat un parteneriat cu IFC, membră a Băncii Mondiale, pentru decarbonizarea portofoliului său imobiliar

Autor: Alina-Elena Vasiliu 09.03.2023

Dezvoltatorul imobiliar Iulius, al omului de afaceri Iulian Dascălu, a semnat un parteneriat cu IFC, membră a Grupului Băncii Mondiale, pentru decarbonizarea portofoliului său real estate şi atingerea ţintei de net-zero emisii.

Prin intermediul platformei Green Pathways for Real Estate Institutional Portfolios (GRIP), IFC va oferi soluţii în vederea definirii, implementării şi finanţării planurilor Iulius de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră şi de a atinge neutralitatea emisiilor CO2 cât mai curând posibil.

„Clădirile sunt responsabile pentru o treime din emisiile de gaze cu efect de seră de la nivel global. Prin acest parteneriat, Iulius şi IFC contribuie la accelerarea măsurilor de combatere a schimbărilor climatice în dezvoltările imobiliare”, a spus Ary Naim, manager regional al IFC pentru Europa Centrală şi de Sud-Est.

Reţeaua de malluri deţinută de Iulius este, de altfel, certificată LEED (Leadership in Energy and Environmental Design), ceea ce înseamnă că are un impact mai redus asupra mediului. Şi ansamblurile mixte Palas Iaşi şi Iulius Town Timişoara, alături de toate cele 15 imobile de birouri din reţeaua United Business Center din Iaşi, Timişoara şi Cluj-Napoca au, de asemenea, certificări pentru clădiri verzi.

În 2021, Iulius a atras primul credit verde acordat unei companii româneşti de către IFC, în valoare de 72 de milioane de euro, pentru Palas Campus din Iaşi. IFC, membră a Grupului Băncii Mondiale, este cea mai mare instituţie globală de dezvoltare concentrată pe sectorul privat din pieţele emergente. Activează în peste 100 de ţări, iar în anul fiscal 2022 a angajat o sumă-record de 32,8 miliarde de dolari în favoarea unor companii private şi instituţii financiare din ţări în curs de dezvoltare.

Grupul Iulius a dezvoltat până acum proiectele mixte Palas din Iaşi şi Iulius Town din Timişoara, dar şi mallurile sub brandul Iulius din Iaşi, Timişoara, Cluj-Napoca şi Suceava şi câteva clădiri de birouri. Din 2017, Iulian Dascălu împarte reţeaua Iulius Mall şi proiectul Iulius Town cu fondul Atterbury Europe.