Dificultăţile de la Silicon Valley Bank declanşează cea mai mare vânzare de o zi înregistrată de la primele luni ale pandemiei: Investitorii retrag 52 mld. dolari din acţiunile băncilor americane, pe fondul temerilor privind valoarea portofoliilor de obligaţiuni

Autor: Andrei Şerbănescu 10.03.2023

Investitorii au retras joi 52,4 miliarde de dolari din valoarea de piaţă a celor mai mari patru bănci americane, pe fondul temerilor privind valoarea portofoliilor de obligaţiuni ale creditorilor, scrie Financial Times.

Vânzarea JPMorgan Chase, Bank of America, Citigroup şi Wells Fargo pare să fi fost declanşată de dificultăţile înregistrate la Silicon Valley Bank, un mic creditor axat pe tehnologie.

Miercuri târziu, SVB a dezvăluit că a pierdut aproximativ 1,8 miliarde de dolari în urma vânzării unui portofoliu de titluri în valoare de 21 de miliarde de dolari, pe care l-a descărcat ca răspuns la scăderea depozitelor clienţilor. Pierderile au determinat banca să anunţe o vânzare de acţiuni pentru a-şi consolida poziţia de capital.

Pierderile abrupte înregistrate în urma vânzării titlurilor SVB au atras atenţia investitorilor asupra riscurilor care ar putea să se ascundă în portofoliile uriaşe de obligaţiuni deţinute de alte bănci americane.

First Republic Bank, cu sediul în San Francisco, o bancă pentru clienţi bogaţi şi membră a indicelui bancar, a scăzut cu peste 16 procente.

Analistul Mike Mayo de la Wells Fargo a descris vânzarea ca fiind „momentul SIVB" al industriei bancare, făcând referire la tickerul SVB de pe Nasdaq. El a spus că slăbiciunea creditorului axat pe tehnologie nu ilustrează o problemă la nivelul întregului sector, dar afectează totuşi sentimentul investitorilor.

Vânzarea de joi a avut loc la doar câteva zile după ce, potrivit datelor furnizate de Federal Deposit Insurance Corporation, un organism de reglementare bancară, creditorii americani aveau în portofoliile lor de titluri de valoare pierderi nerealizate combinate de aproximativ 620 miliarde de dolari.