Iranul şi Arabia Saudită merg pe drumul către pace după ani de tensiuni. Cele două state au ajuns la un acord pentru restabilirea relaţiilor diplomatice şi redeschiderea ambasadelor

Autor: Mihai Draghici 10.03.2023

Iranul şi Arabia Saudită, două puteri regionale rivale, au ajuns, vineri, la un acord pentru restabilirea relaţiilor diplomatice şi redeschiderea ambasadelor, după ani de tensiuni, informează agenţia The Associated Press.

Negocierile dintre Teheran şi Riyad au fost intermediate de Administraţia de la Beijing, iar acordul reprezintă o victorie pentru China, în contextul creşterii influenţei ţării în zona Golfului Persic, pe măsură ce prezenţa americană pare să se reducă.

Comunicatul privind normalizarea relaţiilor diplomatice a fost emis de Ali Shamkhani, secretar al Consiliului pentru Securitate Naţională din Iran, de un oficial saudit şi de Wang Yi, directorul Oficiului Comisiei pentru Afaceri Externe din cadrul Partidului Comunist Chinez.

"După implementarea deciziei, miniştrii de Externe din cele două ţări se vor întâlni pentru a pregăti trimiterea ambasadorilor", a transmis un oficial iranian citat de Televiziunea publică de la Teheran.