Analiză ZF. Topul celor mai mari exportatori de preparate din carne: şapte companii antreprenoriale între primii zece exportatori de mezeluri, ready-meal şi produse congelate din carne

Autor: Mădălina Dediu Panaete 13.03.2023

România exportă preparate din carne şi peşte de peste 200 de milioane de euro anual, livrările peste hotare fiind în creştere în ultimii ani.

Şapte companii antreprenoriale ro­mâneşti sunt prezente în topul celor mai mari exportatori din preparate din carne, o categorie în creştere în ultimii ani susţinută şi de dezvoltarea segmentului de ready-meal pe care au pariat majoritatea compa­niilor din sectorul procesării cărnii, arată o analiză ZF pe baza datelor de la Institutul Naţional de Statistică (INS). Astfel, bran­duri precum Cris-Tim, Agricola, Scandia sau Caroli sunt prezente în topul celor mai mari exportatori. Pe prima poziţie în clasamentul companiilor cu cele mai mari livrări de produse pe bază de carne peste ho­tare se află Convenience Prod, un producător de carne şi produse ready-meal deţinut de un grup austriac. „Prima fabrică în Tunari s-a angajat în pro­duc­ţia de fri­gărui. Astăzi, pro­dusele din carne pane şi cele prăjite sunt produse pe 5 linii de pro­ducţie“, se arată pe site-ul companiei.

Pe locul secund în topul celor mai mari exportatori de preparate din carne este Cris-Tim Companie de Familie, unul dintre cei mai mari jucători din industria ali­men­tară locală. Grupul are în portofoliu meze­luri, dar şi produse ready-meal şi lactate.