ZF Logistica Businessului, un proiect ZF şi Element Industrial. Dragoş Damian, Terapia: Avem un buget de 3 mil. euro pentru extinderea depozitului din Cluj. Aşteptăm să vină excavatoarele şi constructorii

Autor: Alina-Elena Vasiliu 14.03.2023

Fabrica din Cluj are o capacitate anuală instalată de 3 miliarde de unităţi terapeutice pentru uz oral, la care se adaugă 30 de milioane de unităţi injectabile. Capacitatea utilizată este de 2,2 miliarde de unităţi terapeutice pe an Compania este prezentă, cu medicamentele sale, în toate cele 6.000-7.000 de farmacii din România şi în cele peste 400 de spitale. În jur de 40% din producţie merg însă la export.

Producătorul de medicamente Terapia Cluj, deţinut de grupul indian Sun Pharma, vrea să extindă suprafaţa de depozitare pe care o are, în condiţiile unui volum mai mare de mărfuri manipulate în ultimii ani.

În Cluj-Napoca, Terapia are un depozit de produse finite, unde produsele stau într-o fază intermediară. De acolo, camioanele pleacă spre distribuitorii de medicamente din România, deoarece fabricile de medicamente nu pot să distribuie direct către farmacii şi spitale, o reglementare care ţine de trasabilitatea procesului de distribuţie şi de rigorile depozitării şi ale distribuţiei.

„Avem un depozit de 3.000 de paleţi, dat în folosinţă în 2014. Acum avem un buget de 3 milioane de euro pentru extinderea lui cu o capacitate de încă

3.500 de paleţi, deoarece în ultimii trei ani numărul de paleţi manipulaţi a crescut cu 41%. Aşteptăm să vină excavatoarele şi constructorii pentru a începe lucrările. Asta ne va ajuta şi să exportăm mai mult în următorii cinci-zece ani. Va fi un depozit modern, dotat cu echipamente pentru automatizare. În 2024 vom da un funcţiune această nouă suprafaţă de depozitare. Suntem în perioada în care alegem constructorul“, a spus Dragoş Damian, CEO-ul Terapia, la emisiunea online ZF Logistica businessului.

Terapia produce în jur de 400 de produse medicamentoase diferite, destinate atât pacienţilor din spitale, cât şi celor care obţin medicamentele în ambulatoriu, cu şi fără prescripţie medicală. Fabrica din Cluj are o capacitate anuală instalată de 3 miliarde de unităţi terapeutice pentru uz oral, la care se adaugă 30 de milioane de unităţi injectabile. Capacitatea utilizată este de 2,2 miliarde de unităţi terapeutice pe an.

„Suntem foarte aproape de capacitatea instalată, aşa că sperăm ca în următorii cinci ani să reuşim să atragem o investiţie pentru o fabrică nouă. Este un proces greu să faci o fabrică de la zero, însă este mai simplu să faci o extindere a uneia deja existente.“

Compania este prezentă, cu medicamentele sale, în toate cele 6.000-7.000 de farmacii din România şi în cele peste 400 de spitale. În jur de 40% din producţie merg însă la export, astfel că, în total, medicamentele produse la Cluj ajung în circa 25.000 de farmacii şi peste 3.000 de spitale.

„Exportăm în circa 25 de ţări europene, până în Rusia, Kazahstan, Belarus, Ucraina, ajungem şi în Uzbekistan sau Mongolia. Numărul de paleţi manipulaţi anual a crescut de la 33.000 la 46.000, iar numărul de transporturi de medicamente pe care le realizăm anual a crescut în România cu 30%. La export însă, a rămas liniar în ultimii trei ani.“

Cel mai de succes produs din portofoliul Terapia este medicamentul Aspenter, circa 7-8 milioane de cutii fiind distribuite anual în România. La export, cel mai bine vândut este Faringosept, din care compania vinde cam 2,5 milioane de unităţi pe an.

Una dintre marile probleme cu care se confruntă Terapia este lipsa oamenilor calificaţi din industria farmaceutică, la fel ca în cea chimică. Practic, spune Dragoş Damian, este imposibil să se găsească angajaţi deja pregătiţi.

„Avem două variante – să-i luăm de pe băncile facultăţilor şi să-i pregătim interior sau să «furăm» de la alte companii, dar noi nu preferăm această opţiune. În Terapia sunt în jur de 50 de tipuri de profesii. Avem 850 de angajaţi, dintre care 450 sunt în situl din Cluj-Napoca, în producţie, în controlul calităţii, în cercetare-dezvoltare, în departamentul administrativ.“

„Ceilalţi angajaţi sunt implicaţi în zona comercială, fiind răspândiţi peste tot în ţară.“

Creşterea costurilor cu utilităţile, materia primă şi resursa umană reprezintă încă o provocare. Taxa clawback, prin care trebuie returnate statului român între 15% şi 25% din vânzările pe care le obţin companiile din farma este o altă problemă.

„O fiscalitate de acest nivel nu poate ajuta România să producă mai multe medicamente. Prin urmare, medicamentele din producţia locală reprezintă doar 20% din consumul de medicamente din România, iar restul vine din import. Ar fi nevoie de nişte politici publice mai înţelepte în industria medicamentelor.“

Terapia are circa 10% din volumul total de circa 500.000 de cutii de medicamente vândute anual în România, pe o piaţă care a crescut cu circa 20% în ultimii cinci ani.

Sun Pharma este al patrulea cel mai mare producător de medicamente generice din lume şi are circa 45 de fabrici, în ţări ca India, SUA, Israel, România, Ungaria. România reprezintă 10-15% din totalul volumelor grupului.

„Depăşim un miliard de lei cifră de afaceri, o creştere importantă faţă de anul precedent. Pentru 2023 avem în fază de analiză 8,5 milioane de euro investiţii noi pentru retehnologizare şi automatizare. Vom face o regenerare a sitului de producţie din Cluj-Napoca, vrem să creştem nivelul de estetică a construcţiei. Investim de asemenea în platforma IT“, a mai spus Dragoş Damian.