Americanii au decis să acopere toate depozitele neasigurate de la SVB

Autor: Andrei Şerbănescu 13.03.2023

Autorităţile de reglementare din SUA au declarat că deponenţii de la Silicon Valley Bank vor fi plătiţi integral, în timp ce au acţionat pentru a consolida sistemul bancar după implozia creditorului, dezvăluind măsuri de finanţare de urgenţă şi închizând o a doua instituţie financiară, raportează Financial Times.

Rezerva Federală a anunţat duminică o nouă facilitate de creditare menită să ofere finanţare suplimentară instituţiilor eligibile pentru a se asigura că „băncile au capacitatea de a satisface nevoile tuturor deponenţilor lor". Banca centrală americană a declarat că este „pregătită să facă faţă oricăror presiuni de lichiditate care ar putea apărea".

Facilitatea Fed face parte dintr-un efort mai amplu al autorităţilor de reglementare, inclusiv al secretarului Trezoreriei, Janet Yellen, al preşedintelui Fed, Jay Powell, şi al preşedintelui Federal Deposit Insurance Corporation, Martin Gruenberg, pentru a evita efectele maliţioase în întregul sistem financiar şi pentru a asigura clienţii că banii lor sunt în siguranţă, în urma celui de-al doilea cel mai mare faliment bancar din istoria SUA.

Măsurile vin după un weekend frenetic, marcat de o căutare haotică a unui potenţial cumpărător pentru SVB şi de închiderea de către autorităţile de reglementare a băncii Signature Bank din New York.

Aşa-numitul program de finanţare la termen a băncilor va oferi împrumuturi pe o perioadă de până la un an creditorilor care dau în garanţie inclusiv titluri de stat americane şi alte „active eligibile", care vor fi evaluate la valoarea nominală.

Programul va elimina „nevoia unei instituţii de a vinde rapid aceste titluri de valoare în perioade de criză", fiind suficient de eficient pentru a acoperi toate depozitele neasigurate din SUA, a precizat Fed. Facilitatea este susţinută de Trezorerie, care a pus la dispoziţie 25 de miliarde de dolari. Ghişeul de discount, prin care băncile pot avea acces la finanţare cu o uşoară penalizare, a rămas „deschis şi disponibil", a adăugat banca centrală.

Autorităţile de reglementare au declarat că toţi deponenţii SVB vor avea acces la banii lor luni, la fel ca şi cei de la Signature, care a fost închisă de Departamentul de Servicii Financiare din New York înainte de a fi plasată sub controlul FDIC şi scoasă la vânzare.

Din cele 89 de miliarde de dolari înregistrate în depozitele Signature, 90% nu erau asigurate de FDIC la sfârşitul anului trecut, potrivit unui document de reglementare. Aproximativ o cincime din totalul depozitelor sale erau legate de active digitale la 31 decembrie.

Preşedintele Comisiei pentru Valori Mobiliare şi Bursă, Gary Gensler, a promis duminică să „investigheze şi să iniţieze acţiuni de aplicare a legii" în cazul unor încălcări ale legislaţiei federale privind valorile mobiliare.