În ce se mai investeşte în vremuri de inflaţie şi criză?

Autor: Catalina Apostoiu 19.03.2023

În condiţiile în care băncile îşi reduc creditarea destinată pieţelor imobiliare instabile ale Europei, investitorii intervin pentru a oferi finanţare vitală pentru companiile imobiliare aflate în dificultate, scrie Bloomberg.

De anul trecut, fonduri de pensii, asigurători şi firme de private equity au acumulat peste 8 miliarde de do­lari pentru investiţii în credite către sectorul imobiliar european, relevă datele firmei de cercetare Preqin.

În lipsa unor noi surse de finan­ţare, proprietarii sunt sub presiune să vândă proprietăţi pentru a-şi ram­bur­sa creditele, un scenariu care ar putea apăsa asupra valorizărilor şi declanşa o spirală descendentă. Noile finanţări reprezintă doar o mică par­te din viitorul deficit de finanţare.

În pofida volatilităţii ridicate ce caracterizează pieţele imobiliare, investitorii văd potenţial de a genera randamente ridicate cu riscuri gestio­nabile. Deşi preţurile proprietăţilor sunt în scădere pe pieţe ca UK şi Suedia, economiile Europei resistă în pofida crizei energetice şi dobânzilor în creştere, iar rata de ocupare a for­ţei de muncă rămâne ridicată. Acest lucru înseamnă că chiriaşii vor con­tinua probabil să plătească.

Deşi creditarea sectorului imobi­liar din Europa este în mod tradiţio­nal dominată de către bănci, acest lucru a început să se schimbe după criza financiară.

Pentru unii dintre cei mai mari investitori din Australia, recesiunea este o certitudine, iar aceştia cumpă­ră obligaţiuni pentru a se pregăti pentru încetinire.

AustralianSuper Pty şi Austra­lian Retirement Trust, două dintre cele mai mari fonduri de pensii ale ţării după active, consideră obligaţiu­nile drept un pariu bun în contextul aşteptărilor legate de recesiune.

Fondul suveran australian, Fu­ture Fund, şi-a crescut la rândul său deţinerile de titluri guvernamentale.

Anna Shelley, director de inves­tiţii la AMP Ltd. din Melbourne, susţină că obligaţiunile dispun din nou de „capacitatea de a oferi pro­tecţie, în special dacă recesiunea va fi mai dură decât se anticipează“. Există posibilitatea ca inflaţia să fie mai de durată sau mai greu de adus în intervalul ţintit.

Recalibrarea aşteptărilor legate de inflaţie îi determineă pe unii investitori să parieze pe o rată a dobânzii de 6% în SUA sau chiar mai ridicată. Traderii se reorientează dinspre active ca acţiunile şi obligaţiunile corporate către active mai sigure ca titlurile de trezorerie sau cash, potrivit Reuters.

Cash-ul este vizat şi de investitorii individuali în SUA aflaţi în căutare de randamente în creştere, relatează The Wall Street Journal.