Analiză. Achiziţia Enel de către grecii de la PPC urcă pe locul patru în topul celor mai mari tranzacţii din istoria României. Cum arată top 20, acorduri cu o valoare cumulată de aproape 20 mld. euro. România a avut doar şase megatranzacţii, adică acorduri de peste 1 mld. euro

Autor: Cristina Roşca 15.03.2023

Dintre acestea, trei sunt parafate în ultimii trei ani l Alte trei datează din perioada 2005-2008 Pragul de intrare în top 20 sare de 400 mil. euro.

Cele mai mari 20 de tranzacţii din istoria României capita­lis­te, acele tranzacţii care au cre­ionat piaţa de M&A loca­lă în ultimii circa 30 de ani, au o valoare cumulată de a­proape 20 de miliarde de euro, conform calculelor ZF făcute pe baza datelor comunicate de părţile implicate în aceste acorduri sau pe baza informaţiilor din piaţă.

Aceste tranzacţii provin dintr-un număr limitat de domenii, cu trei sectoare-cheie, este vorba de energie, financiar şi IT & tele­com. Acestora li se adaugă retail şi sănă­ta­te/ farma, fiecare dintre acestea două fiind prezente în top 20 cu câte o tranzacţie.