Top 20 cele mai mari tranzacţi din istoria României. Achiziţia Enel de către grecii de la PPC urcă pe locul patru în clasament. Podiumul este neschimbat din 2008 încoace

Autor: Cristina Roşca 14.03.2023

Cele mai mari 20 de tranzacţii din istoria României capitaliste au o valoare cumulată de aproape 20 mld. euro, potrivit unei analize a ZF. Dintre acestea, şase acorduri au o valoare de peste 1 mld. euro fiecare, valoare ce le asigură statut de megatranzacţii.

Mai mult, trei sunt parafate în ultimii trei ani, în timp ce alte trei datează din perioada 2005-2008.

Cea mai recentă intrare în acest clasament este achiziţia de către grecii de la PPC a operaţiunilor locale ale Enel de la compania italiană cu acelaşi nume. Tranzacţia are o valoare anunţată de 1,26 mld. euro şi este a patra cea mai mare din istoria României.

Podiumul rămâne în continuare însă neschimbat din 2008, cu un prag de intrare de 1,8 mld. euro.

Deşi în ultimii ani s-a tot vorbit despre posibilitatea ca tranzacţii mari să aibă loc în piaţă, cele de o asemenea amploare sunt rare şi asta pentru că sunt puţine companii care pot obţine astfel de evaluări. Iar firmele autohtone care sunt totuşi la acest nivel de cele mai multe ori nu sunt de vânzare. Există însă o excepţie.